Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pannon Filharmonikusok
Kezdőlap / Élmények / Pannon Filharmonikusok

Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok a tudomány, a művészetek, köztük a zene regionális központjának, Pécs városának szimfonikus zenekara, a 2010-ben átadott Kodály Központ rezidens zenekara. A mai társulat elődjét 1811-ben Lickl György bécsi zeneszerző alapította. A több mint 210 éves múlttal bíró pécsi zenekar másfél évtizede látványos fejlődésnek indult, melynek eredményeképpen mára az ország meghatározó együttese és márkája lett. A siker nem maradt a városfalakon belül, a zenekarnak teltházas koncertsorozata van Budapesten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Müpa megnyitása óta, és a legjelentősebb európai fővárosi koncerttermekben is fellépett Zürichtől Bécsen át a Berlin Philharmonie nagyterméig. 2021-ben a bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába kapott meghívást, amely valódi áttörést jelent a magyar zenei élet történetében. 2021. októbere és 2023. júniusa között összesen hat alkalommal lép fel az együttes a bécsi Musikverein nagytermében. A meghívás alapja a zenekar megbízható, minőségi színvonala, amely a művelt és zeneileg elkényeztetett bécsi közönség számára elsődleges szempont.

A zenekar igazgatója Horváth Zsolt, a Bécsi Zeneakadémián és a Pécsi Tudományegyetemen végzett trombitaművész-közgazdász, 2003 óta áll a Pannon Filharmonikusok élén. Az igazgató az európai felsőkategóriás szimfonikus zenekarok működési alapelemeit és piaci működését tanulmányozva állította fel a magyarországi fejlődés lehetséges sarokpontjait, és professzionális menedzsmenttel valósította meg a tervet a mindenkori művészeti vezetés tudatos társulatépítésével összhangban. A széles közönségbázissal rendelkező Pannon Filharmonikusok művészeti-szakmai rangja a legnagyobb hazai együttesekkel állja ki a versenyt.

A társulat első művészeti vezetői Hamar Zsolt (2000- 2009) és Peskó Zoltán (2009-2011) voltak, 2011 óta Bogányi Tibor a zenekar vezető karmestere, 2019-2021 között Bogányi Tibor és Varga Gilbert együtt voltak a zenekar vezető karmesterei. Vass András állandó karmesterrel 2009 óta dolgozik együtt a zenekar, első állandó vendégkarmestere 2016-ig Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója volt, aki több mint tíz éven át második zenekaraként szerette és tisztelte az együttest. Jelenlegi vezető karmestere Bogányi Tibor.

A legjelentősebb hazai művészek – Bogányi Gergely, Ránki  Dezső, Perényi Miklós, Várdai István, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Miklósa Erika, Marton Éva, Tarkövi Gábor, Eötvös Péter, Jandó Jenő, Várjon Dénes, Vashegyi György, Boldoczki Gábor és Frankl Péter – megbecsülését és a rendszeres közös  munkát is élvezheti a zenekar. Az együttes önálló, hazai koncertjei mellett rendszeres meghívottja a legfontosabb magyarországi fesztiváloknak, így többek között a Miskolci Bartók Plusz Operafesztiválnak, a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak vagy a Müpa által szervezett Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteknek. Sokadik éve állandó partnere a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatának, továbbá egyik alapítója a széleskörű nemzetközi együttműködésen alapuló Armel Operafesztiválnak, melynek keretében a zenekar számos díjnyertes produkcióban közreműködött.

A Pannon Filharmonikusok szakmai színvonalának és európai szemléletmódú vezetésének a rangos művészpartnerek adnak elfogulatlan hitelt, hiszen a nemzetközi zenei szcéna olyan magasrangú művészei rendszeres  partnerei az együttesnek, mint Maxim Vengerov, Krzysztof  Pendereczki, Leopold Hager, Mischa Maisky, Fazil Say, Roby Lakatos, Plácido Domingo, José Carreras, Xavier de Maistre,  Sharon Kam, Jonathan Cohen, Akiko Suwanai, Marie-Elisabeth Hecker, Andrej Gavrilov, Olari Elts, Varga Gilbert, Ivan Repušić, Riccardo Frizza, Dejan Lazić, Nebojša Jovan Živković. Rezidens zeneszerzői és szólista programja során olyan kimagasló művészekkel dolgozott többek között együtt, mint Balassa Sándor, Gyöngyösi Levente, Dubrovay László, Bogányi Gergely, Boldoczki Gábor vagy Benjamin Schmid, akivel több közös lemezfelvétele is készült az együttesnek. A zenekar rendszeres koprodukciós partnere a Müpának, melynek keretében olyan kimagasló művészekkel lépett színpadra, mint Jessica Pratt vagy Anja Harteros.

A zenekar 1991-ben elnyerte az Artisjus nívódíját, 1996- ban Pécs város Pro Communitate kitüntetését, 1997-ben pedig Baranya Megye Művészeti Díját. 1998-ban Bartók Béla−Pásztory Ditta-díjat kapott, 2007-ben Baranya Megye Területi Príma-díjasa, 2007-től továbbá a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt. 2015-ben, 2018-ban és 2019-ben az Armel Operaversenyen különdíjat kapott a produkciókban nyújtott kivételes zenei teljesítményéért, 2016-ban a díjnyertes Eötvös-opera bemutatójában közreműködött, 2017-ben a közönségdíjas produkció szín- padra állítását köszönheti az együttesnek a fesztivál. 2017 őszén a 47. Varasdi Barokk Esték legkiemelkedőbb produk ciójának elismerését vehette át a Pannon Filharmonikusok és a zenekar Fesztiválkórusa. 2019-ben a Dél-Dunántúli Iparkamara díját nyerte el a zenekar, amellyel az együttes dél-magyarországi turisztikai hatását ismerte el a gazdasági szféra. A koronavírus járvány ideje alatt a zenekar rendszeresen adott világszínvonalú, online streamelt koncerteket.

A zenekar hangversenyei a Kodály Központ kiváló akusztikájú hangversenytermében zajlanak. A felnőttek számára csütörtöki, pénteki és szombati napokon, valamint jeles napok alkalmával hirdetnek koncerteket, kínálatukban a gyermekek számára meghirdetett korosztályos programok is elérhetők.

Kép/ szöveg forrása: Pannon Filharmonikusok