Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Pécs, az élhető város
Kezdőlap / Városi élet / Ez Pécs / Pécs, az élhető város / Pécs, az élhető város

Pécs, az élhető város

Magyarország ötödik legnépesebb városa, a Dél-Dunántúli Régiójának közigazgatási, gazdasági, pénzügyi, tudományos-oktatási, egyházi és kulturális központja, a különböző kultúrák és társadalmak hagyományos gyűjtőpontja. A Város tudatosan törekszik arra, hogy örökölt és szerzett vívmányaikat hatékonyan gyarapítsa a fenntartható gazdaság fejlesztése céljából. Pécs kiváló megközelíthetősége, magas színvonalú és mobilis oktatási rendszere, élményekben gazdag kulturális kínálata, jól kiépített közműrendszere, a beszállítói szerepre felkészült helyi vállalkozások nagy száma, a helyi iparkamara, a Pécsi Tudományegyetem és az Önkormányzat partneri együttműködési szándéka a befektetői szándékok ösztönzésére kitűnő feltételeket biztosít.

Pecshufokep 2 4

A történelem és kultúra városa 

A kétezer éves kultúrának, a mediterrán éghajlatnak és nem utolsó sorban a kiváló boroknak köszönhetően Pécs számos világhírű művésznek adott otthont az impresszionistáktól kezdve a Bauhaus és az op-art művelőjéig. Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrusa, Victor Vasarely hipnotizáló hatású Zebrái, Breuer Marcell Bauhaus széke, a Zsolnay család porcelánból készült mestermunkái mind a kultúra és inspiráció városának produktumai.

A kétezres évek óta a Város gazdaságában egyre inkább a tudás-, az egészségügyi és a kulturális ipar lépett előtérbe. Magyarország képviseletében, köszönhetően egyebek mellett a kiemelkedő kultúrtörténeti értékeknek, a Dómnak és 2000 óta a világörökség részét képező ókeresztény sírkamráknak, Pécs viselte 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. Ennek keretében kiemelt beruházások valósultak meg a városban, ezek közül a legkiemelkedőbbek a Kodály Központ, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, a Múzeumok utcája és a Zsolnay Kulturális Negyed.

A Zsolnay Kulturális Negyed Kelet-Közép-Európa legnagyobb kulturális épületegyüttese. A korábbi gyárterületen a Bóbita Bábszínház, a Janus Egyetemi Színház, állandó kiállítások a gyár dicső múltjáról és a közelmúlt kortárs képzőművészetéről, így a Gyugyi-gyűjtemény, a Rózsaszín Zsolnay, Család- és Gyártörténeti Múzeum, valamint a digitális Planetárium, interaktív tudományos játszóház, a Nagy Kiállítótér, két koncertterem, valamint egy könyvtár szórakoztatja a különböző korosztályt. Mindezeken túl éttermek, kávézók, ajándékboltok, játszóterek, sétányok teszik élhetőbbé, kellemesebbé a történelmi és kulturális kirándulást.

A Horvát Színház az ország egyedüli horvát nemzetiségű színháza. A Mecsek-oldalban elhelyezkedő Pécs ZOO 1960 óta a régió legjelentősebb zoológiai intézménye.

Pecshufokep 3 5

A fesztiválváros

Rendszeresen megrendezett fesztiváljainak középpontjában a fény, a könnyűzene, a komolyzene, a nemzetiségek, a kulturális örökség, a bábszínészet, a kórusének, a szőlő és bor vagy a térségre jellemző különleges gasztronómia szerepel.  

Pecshufokep 4 5

 A környék természeti kincsei

Pécs és környéke természeti értékekben is rendkívül gazdag. Itt található az egyedülálló geológiai képződményű labirintusrendszere, a Tettyei Mésztufa-barlang, a Pintér-kert Arborétum, a Melegmányi-Völgy Természetvédelmi Terület, a Nyugat-Mecsek geológiai és kultúrtörténeti értékeit őrző Jakab-hegy Természetvédelmi Terület, a Duna-Dráva Nemzeti Park, a megyei természetvédelmi területté nyilvánított Botanikus Kert, valamint a Pro Silva Tanösvény. A Pécsi-tó ökoturisztikai környezete kitűnő sport- és rekreációs helyszín. A környék középkori vártúrái, gyógyvizes fürdői, a Villány-Siklós Borút falusi turizmusának állomásai feledhetetlen kikapcsolódási, feltöltődési élményt nyújtanak.

Pecshufokep 1 3

Az élhető város

Pécs méltán híres az itt megélhető magas életminőségéről. A mediterrán klíma, az országban elérhető legmagasabb napsütéses órák száma, a Mecsek-hegység zöld védővonala, a pezsgő kulturális, a fejlett közösségi és nyugodt családi élet összhangot alkot. A város értékei alkalmasak a fiatal generációk megszólítására, akik ezeket a tényezőket elődeiknél magasabbra értékelik.

Pécs 2007-ben harmadik, 2008-ban második lett az „Élhető Települések” (The LivCom Awards) nemzetközi versenyének 75 ezer és 200 ezer lélekszám közötti települések kategóriájában.

Pecshufokep 6 4

A többnemzetiségű település

Napjainkra értékké vált a kulturális sokszínűség és a hagyományok ápolása. Pécs a nemzetiségi hagyományokra épülő multikulturális és befogadó település, miként Baranya megye egésze és azt körülvevő régió is. Pécs a történelem során mindig többnemzetiségű településnek számított, ahogy azt a város különböző elnevezései is mutatják; horvátul Pečuh, németül Fünfkirchen, szerbül Печуј, törökül Peçuy, a középkorban latinul Quinque Ecclesiae, az ókorban latinul Sopianae. Itt a német, horvát, magyar nemzetek kultúrája és tradíciói teljes összhangban kapcsolódnak össze, és ettől a város élhetővé, a közösség vonzóvá válik bárki számára.

A Baranya megyében élő nemzetiségek a kulturális és társadalmi paletta színesítése mellett más hasznos társadalmi-gazdasági fejlődést elősegítő folyamatot is táplálnak. A megye és a régió idegennyelv-ismerete, munkakultúrája, innovációs hajlama, nemzetközi kapcsolatrendszere a térség egészét tekintve előremutató eredményekkel bír, és ezek hatásai jól érvényesíthetők.

Pecshufokep 5 4

 A zöld és okos Pécs

Pécs jövője a fiatalok generációjának kezében van. Ha ők élhető városként tekintenek rá, akkor maradnak itt vagy jönnek vissza. Pécsnek ezért is élhető és fenntartható városnak kell maradnia. Az Önkormányzat zöld és okos elképzelései szerint a legújabb és megtérülő technológiai megoldásokat kell bevezetni az életminőség javítása érdekében, és a városi fejlesztéseknél is ezt a koncepciót kell alapul venni. 

Pécs város részletesebb zöld programja a ,,Zöld Város” oldalon található.