Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Pécsi Harmadik Színház
Kezdőlap / Értékeink, kultúra / Színház / Pécsi Harmadik Színház

Pécsi Harmadik Színház

A Pécsi Harmadik Színházat az 1980-as évek végén hozta létre Vincze János a megszüntetett uránbánya művelődési házában. Ez a színház, amely az akkori változások lendületével alulról szerveződött, az 1990-es évek közepére – produkciókat létrehozó művészi alkotóközösségek számára a műhelymunka lehetőségét biztosító működésével és sikeres előadásaival (Örkény-trilógia: Pisti a vérzivatarban, Kulcskeresők, Forgatókönyv; Pilinszky János: Gyerekek és katonák; Sławomir Mrożek: Emigránsok; Spiró György: Csirkefej; Füst Milán: Boldogtalanok) – jelentős szakmai elismertséget vívott ki magának. Bár nem voltak hivatásos színház, mégis több előadásuk meghívást kapott az országos színházi találkozók versenyprogramjaiba, ami az akkori magyar színházi struktúrában igen fontos változást, áttörést jelentett. Működésük és eredményeik alapján Pécs város első szabadon választott közgyűlésének döntésével 1995. január 1-jétől a Pécsi Harmadik Színház társulat nélküli, produkciókra szerveződő, önkormányzati és központi költségvetési támogatásban részesülő befogadó színház lett.

Az országos színházi találkozók versenyprogramjaiba húsz év alatt tíz produkciót válogatták be: Csirkefej, Halleluja, Boldogtalanok, Tóték, A gondnok, Kvartett, Elnöknők, Szappanopera, Macskajáték, A Gézagyerek. Előadásaink 9 díjat kaptak: Legjobb előadás, Legjobb rendezés, Legjobb dramaturg, Legjobb jelmeztervező, 2× Legjobb női mellékszereplő, 2× Legjobb férfi mellékszereplő, 1× Különdíj. Valamennyi versenyelőadásukat Vincze János rendezte, aki a Pécsi Harmadik Színház létrehozásáért és a magyar drámák „magas művészi színvonalú színpadra állításáért” 2001-ben Jászai-díjat kapott.

Nánay István írta a Jelenkorban megjelent tanulmányában: „Van egy színház, amelyet minden fellengzősség és túlzás nélkül a magyar dráma műhelyének nevezhetünk. A Pécsi Harmadik Színházról van szó, amely húsz éve kitart a maga elé tűzött célok mellett: a repertoár középpontjában mindig a magyar drámabemutatók álltak és állnak. Kezdő drámaírók és ma már klasszikusnak tekinthető szerzők ősbemutatói és újrajátszásai egyaránt megtalálhatók a színház műsorán. Nem beszélve arról, hogy Pécsett, e nagyvárosban a Harmadik Színház vállalja, hogy gyerekeknek is játszik, bemutatóik csaknem kivétel nélkül magyar szerzők művei.”