Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Kezdőlap / Értékeink, kultúra / Komolyzene / Pécsi Kamarakórus

Pécsi Kamarakórus

A Pécsi Kamarakórust 1958. október 22-én alapította Dobos László és Tillai Aurél baráti és tanítványi köréből. A kórus tagjai tanárok, orvosok és más értelmiségiek, valamint egyetemi hallgatók. A kórus régi tagjai közül sokan maguk is vezetnek énekkart, közülük többen nemzetközileg is elismert karnagyokká váltak.

Az énekkar az ország legjobb kórusai közé tartozik. Műsoruk átöleli szinte a teljes kórusirodalmat. Fő céljuk a magyar klasszikusok (Kodály, Bartók, Bárdos) műveinek megismertetése itthon és külföldön, de előszeretettel éneklik a Kodály utáni nemzedékek kórusmuzsikáját is. Évente 20-25 fellépésük van. Eddig Európa 20 országában jártak 65 koncertút keretében, leggyakrabban Németországban, Olaszországban és Franciaországban.

Nemzetközi versenyekről 35 díjjal tértek haza. Első-, ill. Nagydíjat szereztek Corkban, Toursban (kétszer), Knokke-Heistben, Debrecenben és Spittalban. 1980-ban megnyerték a BBC rádiós verseny kamarakórus kategóriáját. 2000-ben, Rómában az Orlando di Lasso Kórusveresenyen 3 első díjat kaptak. 2002-ben a görögországi Prevezzából 2 aranyéremmel tértek haza.

Rendszeresen szerepelnek a Magyar Rádióban, de sugározta műsorukat Helsinki, Torino, Párizs, London, Brüsszel, Róma és Stockholm rádiója is. Állandó szereplői a filharmóniai életnek­; eddig több mint 30 oratórikus művet szólaltattak meg.

1964 óta életre hívói, házigazdái a Pécsi Kamarakórus Fesztiválnak. E fesztivál sikerei nyomán adhatott Pécs otthont 1988-ban a 10. Europa Cantat Kórusfesztiválnak, az akkori ún. szocialista országok közül először.

Eddig 12 CD jelent meg a kórus közreműködésével, ebből 3 Franciaországban, 2 Németországban, 1 Angliában. A legtöbb CD-jük XX. századi magyar zeneszerzők műveit tartalmazza, kettő régi zenét, egy a XVIII. századi pécsi illetőségű Lickl György műveit rögzítette. Egy további CD Haydn „Teremtés” Című oratóriumának felvételét tartalmazza, amely 1985-ben az assisi San Francesco-ban rendezett Hiroshima-koncerten készült. 2001. decemberében romantikus mesterek műveit szólaltatták meg. A sort Tillai Aurél szerzői lemeze zárja (2002).

Karnagyuk – az alapítástól kezdve – Tillai Aurél professor emeritus a Pécsi Tudományegyetemen karvezetést és zeneelméletet tanít. 1956-2000-ig vezette a Pécsi Egyetemi Kórust. Liszt- és SZOT-díjas karnagy. Gyakran szerepel kórusversenyeken, fesztiválokon zsűritagként, atalier-vezetőként. Tillai Aurél, aki az első 20 évben Dobos Lászlóval együtt vezette a Pécsi Kamarakórus munkáját, egyúttal népszerű kóruskomponista is.

1991-ben létrehozták a Nevelők Háza Kórusalapítványt, melynek célja a kórus működésének biztosítása. Az alapítvány 1998-ban közhasznúsági nyilvántartásba vették.

Kép, leírás forrása: http://www.ckh.hu/szervezetek/pecsi-kamarakorus