Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécsi Kesztyű
Kezdőlap / Tervezd meg / Pécsi Kesztyű

Pécsi Kesztyű

Ma már a Pécsi Kesztyű nevet, azok a gyártók használhatják, akik a régi hagyományos technológia szerint gyártanak, megbízható, ellenőrzött beszállítókkal dolgoznak tiszta gazdasági környezetben. A Pécsi Kesztyű mint egységes márka elnyerte a Magyar Termék védjegyet. 

A pécsi kesztyűgyártásról

Pécsett a bőrkikészítő és -feldolgozó műhelyek a Tettye-patak völgyében épültek, itt dolgoztak a török tímárok is a hódoltság idején. A puha, jó fogású bőröket gyártómesterek hírére sorra jöttek Pécsre a bőrfeldolgozó iparosok, egész tímár dinasztiák alakultak ki.

1762-ben egy új iparág képviselője, Ranolder Péter kesztyűsmester jelent meg és telepedett le a városban. A pécsi üzemszerű kesztyűgyártás megalapítója Hamerli János. Ő kitanulta a tímár- és kesztyűkészítő szakmát is. Osztrák és cseh mesterek műhelyeiben is dolgozott, majd 21 évesen, 1861-ben kapott engedélyt a kesztyűs üzemének elindítására. A kiválóan kidolgozott bőrökből készült kesztyűk, kesztyűgyártás aranykorában még a német és francia kesztyűkkel is felvette a versenyt. Fiai 1900-as évek elején a kor követelményeinek megfelelő bőr- és kesztyű gyárat építettek. A Hamerli gyár divatos kesztyűvel elismerést és hírnevet szerzett a cégnek és Pécs városának is.

A második világháború jelentette az első válságot a cég életében. Ezt követően az üzemnek már nem volt ideje újraéledni saját erőből, mert 1948-ban államosították. A Pécsi Kesztyűgyár a következő 30 évben óriási fejlődéssel, szocialista tömegtermelés mellett is ápolta a szakmai kultúrát, és tartani tudta a minőségi színvonalat. Fénykorát a ’80-as években élte meg, több mint 3000 dolgozóval évente 3 millió pár felett gyártott kesztyűt. A rendszerváltás után a nagy gyár verseny képtelenné vált, több próbálkozás után felszámolták. A gyár hanyatlásának időszakában szakmai kultúrára épülve több, a piac igényeire rugalmasan reagáló kis üzem, manufaktúra létesült. 

1861 LÁTVÁNYMANUFAKTÚRA 

„ahol a kesztyű születik”

A Zsolnay Negyedben található 1861 Látványmanufaktúra területén bepillantást nyerhetünk a kesztyűkészítés folyamataiba, ahol a kiváló képzettséggel rendelkező szakemberek munkája által lépésről-lépésre bemutatásra kerül a hagyományos manufakturális kesztyűkészítés összes fázisa. A szabás, a préselés, a számozás, az allangírozás, a díszítés, a többféle varrás-típusok bemutatása, a bélelés, a csinosítás, a fényezés, a vasalás, a minőség-ellenőrzés és a csomagolás munkafolyamatainak megismerése során a látogató szemtanúja lehet a „tökéletes bőrkesztyű” születésének.

A pécsi 1861 Kesztyűmanufaktúra termékeit elsősorban a kézi szabás teszi különlegessé, amit ma már a világon csak nagyon kevés helyen alkalmaznak. Ez a technológia sokéves tapasztalatot igényel és természetesen nem is olcsó, de a létrejövő végtermék kiemelkedő minősége megéri a fáradságot.

A cég több évtizedes tapasztalattal rendelkező kesztyűszabászai úgy veszik ki a bőrből az alapanyagot, hogy az a feldolgozás során is megőrzi magas minőségét, és ennek köszönhetően a létrejövő kesztyű tökéletesen illeszkedik a kézre, megteremtve ezzel az emberi kéz és az általa viselt kesztyű harmóniáját. Minderre egy Távol-Keleten készült darab nem képes, hiszen a tömeggyártás során elvesznek az alapanyagok természetes, előnyös tulajdonságai.

Bőrkesztyűik Pécsett kézi munkával készülnek, magyar tervezők alkotásai, az alapanyagok pedig a világon elérhető legmagasabb minőséget képviselik. Sosem volt kétséges a pécsi kesztyűkészítő mesterek számára, hogy „tökéletes kesztyűt csak emberi kéz alkothat”. A kollekciók ezen elv alapján egyedülálló tapasztalatrendszer és szakértelem alapján valósulnak meg. Mire elkészül, minden pár kesztyű minimum tizenöt szakember kézimunkájának nyomát viseli magán.

“a Hamerli história megelevenedése”

Az 1861 Kesztyűtörténeti Kiállításán a látogatók megismerkedhetnek a kesztyűkészítés kezdeteivel, a Hamerli és a Hunor Kesztyűgyárak történetével.

A kiállítás interaktív eszközökkel mutatja be a pécsi kesztyűgyártás legfontosabb eseményeit, személyiségeit és helyszíneit. Megismerkedhetnek a pécsi kesztyűipar kialakulásának történetével és felfedezhetik, hogyan alakította a kesztyűgyár Pécs város képét, hol épültek az egyes gyáregységek, iroda- és raktárépületek.

Ezt követően bemutatásra kerülnek a kesztyűkészítés régi és modern eszközei, valamint a termelés alakulása a gyár történetének különböző időszakaiban. Bemutatásra kerülnek a gyárosok, vagyis a Hamerli család tagjai, akik oly sokat tettek Pécs iparának fejlesztéséért.

A gyár külkereskedelmi kapcsolatai pedig kiválóan szemléltetik a pécsi kesztyűgyártás nemzetközi jelentőségét. A hangsúly a kiállításon belül természetesen mindvégig a kesztyűkön van – a kesztyűkészítésen túl a kesztyűviselés kellékei, régi és kortárs divatkesztyűk, hírességek kesztyűi és különleges darabok is bemutatásra kerülnek.