Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Siklós
Kezdőlap / Fedezd fel / Siklós

Siklós

 

Siklós Dél-Baranya és a Dráva-medence természeti, történelmi és kulturális értékekben egyik leggazdagabb települése. A város a Villányi-hegység ölelésében, a síkságból kiemelkedő dombot uraló vár köré épült. A siklósi vár az egyik legépebben megmaradt hadászati létesítmény, s egyben az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építmény. A Siklósi, a Gara és a Perényi család idejében nádori székhely volt.

A vár építészeti emlékei, kiállításai, a római hagyományokon alapuló szőlő- és borkultúra, a máriagyűdi Mária-kultusz megismerése különleges élményt jelent. Siklóson minden adott a pihenéshez, szórakozáshoz: a mediterrán jelleg, az emberek kedvessége, vendégszeretete, a látnivalók, a gasztronómiai kínálat és az évszázados borkultúra.

2009 őszén indult két ütemben a vár mintegy másfél milliárd forintos pályázati támogatásból megvalósuló rekonstrukciója.

A siklósi vár múzeumi szárnyainak korszerűsítésével többek között bemutathatóvá vált a műemlék – korábban látogatók elől elzárt – gótikus része, mely különleges üvegpadlós megoldást kapott. Természetesen nem maradt el a Dorottya-kert, a barbakán és a kápolna rekonstrukciója sem.

2011 tavaszától egy modern látogatóközponttal kiegészült felújított és megszépült vár fogadja a látogatókat.

Malkocs bej dzsámi
A dzsámit egy magas rangú török személyiség, Malkocs bej emeltette 1543 és 1565 között. Az évszázadok folyamán erősen megromlott az állaga. Felújításának színvonalát 1993-ban Europa Nostra-díjjal ismerték el. Napjainkban múzeumként és imaházként egyaránt funkcionál.

Ferencesek temploma
Az eredetileg Szent Annának (Szűz Mária édesanyjának) szentelt templom már 1333 körül itt állhatott, melyről egy írásos forrás tesz említést. Eredeti freskói ma is láthatók. A templom melletti ko¬lostorépületet az 1970-es évek második felében kerámia-alkotóműhellyé építették át.

A templom előzetes telefonos egyeztetés után látogatható. Tel.: +36 72/579-352

Szerb-ortodox templom
A XV. században Siklóson letelepedett szerbek a hívők adakozásából 1738-ban templomot emeltek, amelyet a leégése után újjáépítettek. A copfstílusú épület ikonosztáza és berendezése 1800 körül készülhetett. Évtizedekig nagyon elhanyagolt állapotban volt, de ma már látogatható.

Látogatható – előzetes bejelentkezés: Tel.: +36 20/413-5746

Református templom
A siklósi református egyház – a helyi hagyomány szerint – egyidős a magyarországi reformációval. A dokumentumok szerint Siklós első református lelkipásztora Siklósi (vagy Szilvási) Mihály volt, aki egyes vélekedések szerint a város szülötteként költözött a mai Sátoraljaújhelyre, amely Siklóshoz hasonlóan Perényi-birtok volt akkoriban. Ott 1522-ben már református szellemben hirdette az igét, és ezután munkálkodott Siklóson.
Több mint 200 évvel ezután, 1791-ben tették le a siklósi református kőtemplom alapkövét. Az akkori birtokos, gróf Batthyány Antal támogatásának köszönhetően 1806-ban elkészült a templom. A gróf külön padja ma is látható itt.

A templom előzetes telefonos egyeztetés után látogatható. Tel.: +36 72/579-435

Máriagyűdi Bazilika
Máriagyűd Magyarország egyik legjelentősebb és legkedveltebb zarándokhelye. A kéttornyú, barokk stílusú római katolikus kegytemplomot a XVIII. században építették ferences szerzetesek. A mai templom elődje egy Árpád-kori fatemplom volt, mely a török korban leégett. A gyakori imameghallgatások és a XVII. századi Mária-jelenések miatt régóta zarándokhely. Basilica Minor rangot a templom 2008-ban kapott. Máriagyűd a hazai szent helyeket összekötő Magyar Zarándokút végpontja.

Aktív turizmus

Lovaglás

Városunkban meghatározó szerepet játszik a lovaglás, a lovas hagyományok ápolása. Lehetőség van csoportok és egyéni vendégek részére egyaránt lovaskocsikázásra, lovaglásra, íjászkodásra és kézműves foglalkozáson, csikós- és huszárbemutatón való részvételre.

Lókötő Csárda

Lókötő Csárda – Tenkes Kapitánya Lovastanya
Siklós, Széchenyi utca 72.
06-30/946-8155 | 06-30/332-4533

www.lokotocsarda.hu
www.facebook.com/lokotocsarda

Egyéb lehetőségek Siklóson

Csodabogyó-tanösvény

A 408 méter magas Tenkes hegyről kitűnő panoráma nyílik Siklósra. A máriagyűdi kegytemplom lábától indul a 2,5 km hosszú Csodabogyó-tanösvény. Útközben tájékoztató táblák segítségével lehet tájékozódni a Tenkes hegy természeti kincseiről, az erdő növény- és állatvilágáról. A tanösvényen kilátótorony, végállomásán tűzrakó- és pihenőhely található.

Siklósi Vad- és Vadászati Kiállítás
2009 óta a Siklósi Vad- és Vadászati Kiállítás ad otthont a Dél-Dunántúli régió természeti értékeinek, vadállományának és az itt elejtett trófeák bemutatására állandó kiállítás keretében.
A vártól 20 méterre lévő Vadászati kiállítás (Siklós, Vajda tér 4. ) célja, hogy a térségbe látogatók, minél jobban megismerhessék ennek a régiónak gyönyörű természeti adottságait, növény- és állatvilágát. Az itt élő állatokat természetes környezetben láthatják az érdeklődők. A kiállításon több aranyérmes trófea látható.

A tárlatot gyönyörű természetfotók gazdagítják. A csontból készült faragványok szemet gyönyörködtetőek. A múzeum közel 200 négyzetméter helyiséggel, és 800 négyzetméter zöld övezettel rendelkezik. Az udvaron magasles, vadetető található.
2017-ben kiállításunk Afrikából származó állatokkal bővült, mely ritkaság számba megy.

Thermal Spa Siklós
Siklóson nem csak a megőrzött történelem, de a legújabb kor élménye is Önre vár!

Egyedülálló természeti, történeti környezetben, a siklósi vár szomszédságában található Siklós új termálfürdője. A fürdő belsőépítészete rendkívül impozáns, a medencéket körülvevő színes bástyák pedig különleges hangulatvilágukkal a vár biztonságos falait jelképezik. Minden egyes bástya belsejében meglepetés élmények várják a fürdőzőket! A háromszintes, több, mint 5000 négyzetméteres komplexumban hideg és meleg vizes medencék egyedülálló élményelemekkel, gyermek- és élményfürdők, szaunavilág, sportpályák, vendéglátó egységek nyújtanak élménydús kikapcsolódást.

Információ: www.siklosfurdo.hu

Máriagyűdi Levendulás Ház

Cím: 7800 Siklós – Máriagyűd, Járó Péter utca 9.
Web: http://levendula.mariagyud.eu/
Telefon: +36-70-674-8298
Email:

Napsütötte, szép domboldalon, a Tenkes-hegy oldalában áll a csodálatos Bazilika, tornyaival integetve várja a zarándokokat és látogatókat. 2012-ben úgy döntöttünk, hogy ezen a mediterrán vidéken – ami leginkább a szőlő hazája – a sokoldalú és csodálatos szépségű levendulát fogjuk termeszteni.

Sok tapasztalatszerzés után megismertük a levendula gyógyító és rengeteg örömet adó tulajdonságait. Nálunk legismertebb a francia (Lavandula angustifolia) és az angol (Lavandula intermedia). Mindkét fajtából ültettünk, mert mindegyiknek kiváló tulajdonságai vannak. A franciát olajtartalma miatt, az angolt pedig kiváló illata és dekoratív jellege miatt választottuk.

Birtokunk egy részét levendula palántákkal ültettük el, melynek nagyon kedvező a már említett éghajlat, valamint a kötetlen, köves talaj. Vegyszerezést, permetezést nem igényel, így bátran használjuk szörpök, lekvárok és gyümölcsdzsemek, valamint illat párnácskák készítésére.

A Kegyhely és Bazilika megtekintése után szeretettel várjuk a zarándokokat és látogatókat a Levendulás Házba, ami a templomtól öt percnyi kényelmes sétával érhető el.

Kóstolást, bemutatót és vásárlási lehetőséget kínálunk.