Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Tanulás után / Tanulás utánra

Tanulás utánra

Tánciskola

Pécsett legtöbb általános- és középiskola tart táncoktatást, de például az ANK már óvodás korú gyermekek számára is szervez társastánc tanfolyamokat. A tánc nem csak szórakoztató, hanem hasznos szabadidős elfoglaltság is, mert fejleszti például a fizikai állóképességet, a ritmusérzéket, illetve a koncentrációs képességet. A Pécsi Tudományegyetem hallgatói számára pedig a Táncoló Egyetem kínál változatos kurzusokat minden félévben. A tánckurzusokkal akár a tantervben előírt kötelező sporttevékenység is teljesíthető.

Nyelviskola

A nyelvtanulás iránt érdeklődőket széles kínálattal várja Pécs városa. A kertvárosi Play Nyelviskola minden korosztálynak kínál angol, német, spanyol, olasz és francia nyelvtanulási lehetőséget. A nyelvvizsgára való felkészítés mellett igényelhető korrepetálás, sőt baba- és ovisangol foglalkozás is indul. Pécsett több elismert nyelvvizsga központ és nyelviskola is működik. A PTE Idegen Nyelvi Központja pedig rendszeresen indít kedvezményes árú nyelvtanfolyamokat a hallgatók számára, és többféle nyelvvizsgázási lehetőséget is biztosít.

Autósiskola

Pécsett rengeteg autósiskola várja a vezetés iránt érdeklődő fiatalokat. Legtöbb iskola rugalmas keretek között biztosítja mind az elméleti, mind a gyakorlati képzést, így tanulás mellett is megszerezhető a jogosítvány. Sok intézményben e-learning formájában is elvégezhető a KRESZ tanfolyam, ami lehetővé teszi az egyéni tempóban történő haladást..

Önkéntesség

Aki önkéntes tevékenységet szeretne végezni szabadidejében, az is bőven találhat kedvére valót Pécs városában. Az Élmény Tár Tanoda hátrányos helyzetű pécsi gyerekeknek nyújt segítséget a tanulásban, illetve szabadidős programokat is kínál nekik. Az Élmény Tárban különböző önkéntességi programok közül választhatunk ráérés és érdeklődés alapján. A Nevetnikék Alapítvány célja a kórházban ápolt gyermekek szabadidős foglalkozásainak megszervezése, gyógyulásuk elősegítése és kórtermi környezetük barátságosabbá tétele. Az alapítvány jelenleg a Pécsi Gyermekklinika 9 osztályán tevékenykedik. Pécsett sok állatvédelmi szervezet is működik, ahol szívesen fogadják az állatbarát önkéntesek segítségét. Emellett a pécsi állatkert szintén működtet önkéntesi programot. Néhány szervezet az önkénteseknek lehetőséget biztosít a közösségi szolgálat vagy az egyetemi gyakorlat teljesítésére is.

Zenélő Egyetem

A Zenélő Egyetem, más néven PTE-ZEN 2012-ben januárjában indult el, elsődleges célja az, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a populáris kultúrát. Mind a magyar, mind a nemzetközi felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezésnek számít. A popkultúra elismert szakemberei által vezetett kurzusok szabadon választható tárgyként felvehetők, és általában két napos felosztásban kerülnek megtartásra. Az együtt zenélés lehetősége mellett olyan érdekes témákban mélyedhetnek el a résztvevők, mint például a digitális marketing és a zeneipar működése, a kortárs afrikai társadalmak és a popzene viszonya, valamint a korábbi pécsi ellenkulturális mozgalmak. A Zenélő Egyetem programjai minden kar hallgatói számára nyitottak.

PTE Karrier Iroda

Az egyetem egy karrier irodát is működtet, amelynek célja, hogy a hallgatókat a kezdetektől fogva támogassa minél több területen. Az iroda munkatársai különböző programokkal, tanácsadásokkal és karriertervezéssel is várják az érdeklődőket, mindezt pedig ingyenesen biztosítják. A tréningek és a tanácsadások során fejlődhet például a résztvevők kommunikációs képessége, jövőképe és önismerete is. A karrier témájú tanácsadások mellett igénybe vehető például pszichológusi szolgáltatás is. A PTE Karrier Iroda nem csak az egyetemistáknak szervez programokat, hanem pályaorientációs konzultációt is kínál középiskolásoknak.

Pécsi Tudományegyetem Mentorklub

2018 novembere óta működik a Mentorhálózat a Pécsi Tudományegyetemen. A Mentorprogram fő célja, hogy segítséget nyújtson a hallgatóknak, továbbá tehetséggondozó tevékenységet is ellát. Minden karon működik mentorklub, azonban ezek feladatköre némileg eltér, mert a különböző képzésekhez igazodik.

Ha úgy érzed, nehézségeid akadtak a tanulásban, esetleg karriertanácsadásra lenne szükséged, vagy csak egy összetartó egyetemi közösség tagja szeretnél lenni, érdemes kipróbálnod a Mentorklubot. Egyéni tanácsadások, közös tanulás, illetve tájékoztató jellegű programok várnak.

Ha pedig szívesen segítenél másoknak, jelentkezz bátran a mentorok csapatába. Az aktuális nyitott pozíciók megtalálhatók az EHÖK honlapján.

Kihagytunk valamit? Írja meg a címre!