Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Zöldellő város

Zöldellő város

Pécs utcáit járva az mindenkinek feltűnhet, milyen sok a zöldfelület a városban. Egy főre itt 73 négyzetméter zöld felület, 14 négyzetméter park jut. Virágok díszítik a tereket, lombos fák adnak árnyékot. Sokszor talán bele sem gondolunk, hogy milyen különlegességek mellett haladunk el, pedig azokból akad bőven. Ezek közül emeltünk ki pár érdekességet:

 – A Jókai téri örökzöld liliomfa fasor az első ilyen jellegű fasor az országban, ahogy Pécsen elsőként telepítettek mandulafenyő fasort is a Klimó György utcában.

 – A városnak több értékes, idős, helyi jelentőségű védett fasora és faegyede van. Ilyen a Szent István tér vadgesztenye állománya, a Komját Aladár utca és a Szondi György sétány fasorai, a bálicsi törökmogyoró, a Ferencesek utcájának idős páfrányfenyője, valamint a Papnövelde utcában és a Líceum utcában található szőlőtövek.

 – A városi faállományban az elmúlt években nagyobb szerepet kapnak az örökzöld növényfajok. Az elmúlt időszak fásítási programjai során ezért a BIOKOM NKft. az őshonos lombhullató fajok mellett telepített örökzöld tölgyet, örökzöld liliomfát, európai és arizonai ciprust, atlasz-, himalájai-, valamint libanoni cédrust, aleppói-, kalábriai-, páncél-, fekete- és tengerparti fenyőt.

 – A Városi Csemetekertet a BIOKOM NKft. mintegy 2,5 hektáron működteti, ahol csaknem 15 ezer fát nevelnek.

 – A különböző városrészekben 2020 óta már 6 karácsonyfa állítanak fel az év végi ünnepek idejére. A magánfelajánlásokból beszerzett fenyőkért minden esetben a BIOKOM szervezésében megy a kitermelő csapat. Eddig a legnagyobb Széchenyi téren felállított karácsonyfa 16 méter magas volt.

 A városüzemeltetési társaság a pécsieket is igyekszik bevonni a zöld projektekbe. A Csemetekertben nevelt faállományból például a lakosságnak is adnak át növényeket telepítésre. Az őszi időszakban szervezett faosztási akcióval nemcsak magánszemélyek, hanem oktatási intézmények is élnek.

 A pandémia előtti időszakban évente két alkalommal rendeztek növényvásárokat a lakosság számára. A rendezvény időpontját és helyszínét összehangolták a Tüke Piaccal, így ezek erősítették egymást. A vásárra Pécs környéki árusokat és termelőket hívtak, de a BIOKOM Kft.-nek is volt standja, ahol kedvező áron tudtak adni növénykülönlegességeket, valamint szezonálisan beszerezhető növényeket.

 Az éves fatelepítési programokat a BIOKOM NKft. által megadott javaslatok szerint végezteti az önkormányzat, amelynek finanszírozása a Városi Faalap elnevezésű pénzügyi keretből történik. A programok társadalmasítását a társaság az Ökováros-Ökorégió Alapítvánnyal közösen végezi, majd a fásítási projekteket követően minden évben átadják az Élet Fája díjat, amelyet a program során legaktívabban működő személy vagy szervezet kap.

A FADOPT Programot jelenleg tervezi, és indítja a pécsi önkormányzat a Pécsi Kommunikációs Központ segítségével. A program lényege, hogy a résztvevők cégek és magánszemélyek a Centrum parkolóban telepített fákat örökbe fogadva a városi faállomány gondozási és fejlesztési munkákat tudják támogatni.