Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / A tervezett ütemben halad a Diána tér megújítása

A tervezett ütemben halad a Diána tér megújítása

A régi piac bódéinak és tetőszerkezetének elbontásával kezdődött meg a Diána téri piac felújítása. Év végére itt egy korszerű, minden igényt kielégítő piacépület létesül. Megújul a környék is: a szomszédos zöldterületet a lakók kérésének megfelelően parkosítással és faültetéssel fejlesztik tovább.

Ahogy 2019-ben, a választási kampányban ígértem, idén év végéig megújul a Diána téri piac. A kampányban az árusokkal és a vásárlókkal is egyeztettem, egyöntetű vélemény volt, hogy a régi piac idejét múlta és korszerű piacépületre lenne szükség Kertvárosban is. A tervezés, majd az engedélyezés után bruttó 596 millió forintos, Európai Unió által támogatott fejlesztés keretében egy könnyűszerkezetes épület kivitelezése kezdődött meg az elmúlt hetekben. Év végére így minden igényt kielégítő, egész évben nyitva tartó, modern környezetben működhet majd tovább a kertvárosi piac. Ezzel a mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékeket előállító kistermelők, valamint az utcán is elfogyasztható ételeket kínáló vendéglátó egységek működtetését tudja támogatni a város – mondta el Dr. Schmuck Roland, a terület önkormányzati képviselője.

A kivitelező július végén vette át a munkaterületet, azóta megtörtént a korábbi épületek, illetve a piacot fedő tető elbontása. A napokban végzik el a tereprendezést, amelynek keretében a területen lévő, részben rossz állapotú, 12 darab fát vágják ki. A faanyagot szociális tűzifaként rászoruló családok kapják, a növényeket pedig az érvényes engedélyek előírásainak megfelelően, az elkészült épület közvetlen szomszédságában 27 előnevelt, földlabdás fával helyettesítik ősszel. Ezt követően kezdődhet meg a piacépület építése, ami idén év végére készül el. Az árusok a kivitelezés időszakában a közelben kijelölt ideiglenes árusítóhelyen kínálhatják portékáikat. A fejlesztés során a teljes piac és környezetének megújítása mellett a piactól délre fekvő Barátság szökőkút rekonstrukciója is megtörténik, további nettó 20 millió forintos Európai Uniós támogatásból.

A Diána téren a piac megújulása mellett egy másik projekt, a zöldterületek felújítása is zajlik. Erről 2020-ban tartott közvéleménykutatást a Pécs Jövője Egyesület, és a környék lakossága egyértelműen kifejezte igényét a piactól északra lévő zöldterület megtartása és fejlesztése mellett. Éppen ezért a tervek szerint a meglévő egyedek megőrzése mellett további fákat és cserjéket ültetnek el ezen a területen. Jelenleg zajlik a projekt kivitelezőjének kiválasztása közbeszerzési eljárás keretében. Ennek lezárultával hamarosan megkezdődhet a projekt, ami szintén év végéig fejeződhet be.

A két projekt eredményeként a Diána tér teljesen megújul. A zöldterületek fejlesztésével párhuzamosan épül meg a környék lakóinak magasabb színvonalú kiszolgálását biztosító új piac.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata