Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Decemberben zárul a Megyeri út fejlesztése

Decemberben zárul a Megyeri út fejlesztése

Már a műszaki átadás-átvétel folyamata zajlik a TOP-6.1.5-15-PC1-2020-00006 azonosító számú, Megyeri út fejlesztése című projektben. A beruházás Pécs városát újabb kerékpárúttal gazdagította, és a Megyeri úton lehetőséget teremtett az úttest és járdák felújítására. Ezen kívül a projekt részeként kezelték az érintett területek vízelvezetési problémáit is.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2020. június 9-én nyújtott be támogatási kérelmet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, TOP-6.1.5-15 jelű, „Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” tárgyú felhívásra. A TOP-6.1.5-15-PC1-2020-00006 azonosító számú, Megyeri út fejlesztése című pályázat a Közreműködő Szervezet 2020. november 2-án kelt döntése értelmében, a Széchenyi 2020 projekt keretében, 100%-os támogatási intenzitás mellett, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból 600 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A Támogatási Szerződést 2021. augusztus 23-án írták alá.

Pécs MJV Önkormányzata a Megyeri út fejlesztése című projekt keretében valósította meg a Megyeri út déli, azaz az Expo Center és a Verseny utca közé eső szakaszának fejlesztését. A beruházás segítségével jelentős területen felújították az útburkolatot és a járdát, illetve új kerékpárforgalmi létesítményt alakítottak ki.

A projekt célja, hogy Pécs város központi és nyugati részének gazdasági területei jól megközelíthetőek legyenek a vállalkozások és a munkavállalók számára, továbbá TOP-6.1.5 – Füzes dűlő fejlesztése, illetve TOP-6.4.1 – Nagy Imre út fejlesztése” tárgyú projektekben megvalósult kerékpáros létesítmények hálózati kapcsolata biztosított legyen a már kész városi kerékpárút hálózattal. A városvezetés elsődleges célja, hogy Pécs városának forgalmi terhelését csökkentse úgy, hogy a közösségi közlekedés fejlesztésével is infrastrukturális lehetőséget biztosítson a kerékpáros közlekedés minél szélesebb körű használatára.

A Megyeri úton az EXPO CENTER és a Verseny utca közötti területen jellemzően ipari tevékenység zajlik, több üzemépület, raktárhelyiség, valamint szolgáltató található, amelyek sok helyi lakos megélhetését biztosítják, továbbá a nyugati kertvárosi lakók munkába járásának forgalmát, az ipari területek belső megközelítését részben ez az út biztosítja. A meglévő út egyes szakaszainak műszaki állapota fejlesztésre szorult, továbbá a meglévő kerékpáros létesítmény hiánya ellenére jelentős kerékpárforgalom bonyolódott a fejlesztési területen.

A beruházás keretében az alap műszaki tartalom részeként:

  • kerékpárforgalmi létesítmény készült a Megyeri út mentén az EXPO CENTER és a Megyeri út – Tüzér utca csomópont között;
  • a Megyeri út – Füzes dűlő, illetve a Megyeri út – Tüzér utca jelzőlámpás csomópontokat kerékpáros átvezetéssel bővítették;
  • a Megyeri út nyugati oldalán a Tüzér utca és az iparvágány közötti szakaszon az út menti árokburkolat megújítása mellett gyalog- és kerékpárút épült;
  • az iparvágány és a Verseny utca között felújították az útburkolatot, amelyen irányhelyes kerékpársávokat jelöltek ki, valamint parkolóhelyeket alakítottak ki;
  • a meglévő közvilágítási hálózatot fejlesztették és bővítették.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata az alap műszaki tartalmat – mintegy 67,2 millió forintértékben bővítette az alábbi elemekkel (amely a pályázatban elszámolható):

  • a Tüzér utcai csomópont és az iparvágány között is kopóréteg csere készült 440 méteren;
  • a felújítással nem érintett járdaszakaszokon is kopóréteg csere készült 110 méteren; 
  • a Megyeri út – Mártírok útja csomópontban a kialakításra került jelzőlámpa részeként 1 db előjelző telepítésére került sor a Tüzér utcai csomópontban.

Az európai uniós támogatásból megvalósult beruházásnak köszönhetően a meglévő út megújult, a meglévő közúti csomópontok fejlesztésével a közlekedésbiztonság, illetve az út kapacitása (forgalomáteresztő képessége) is javult, miközben Pécs Kertváros nyugati részén megvalósult kerékpárutakról közlekedésbiztonsági szempontból megfelelő módon közelíthetők meg az iparterületek, illetve a Belváros és az egyetemvárosi városrészek.

A kerékpáros létesítmény megépülésével a hálózati kapcsolódás is megoldódik a városban: a Verseny utcán keresztül csatlakozhatunk a „Belváros Észak-déli tengelye közlekedésfejlesztése” projektekben megvalósult észak-déli kerékpáros tengelyre, míg a másik irányba a Megyeri út – Megyeri tér nyomvonal érintésével tovább közlekedhetünk a „Kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely fejlesztése” projektben megvalósult Szigeti úti kerékpárútra, amelyen keresztül elérhető vált Pécs nyugati városrésze.

Összefoglalva, a projektben több közlekedési csomópont közlekedésbiztonsági fejlesztésére került sor, 650 méter hosszú útszakasz újult meg, 850 méter kerékpáros létesítmény építése és kijelölése történt meg. A projekt hivatalos záróeseményén Ruzsa Csaba, alpolgármester, Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Simon Wintermans a BiciBusz kerékpáros projekt vezetője 2023. december 11-én 13 órakor tartottak beszámolót a projekt részleteiről, a közösségi közlekedés előnyeiről és a BiciBuszos kezdeményezésről.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata prioritással kezeli a helyi kerékpáros közösség igényeit is, hogy tagjai teljes biztonságban közlekedhessenek a városon keresztül. Ezenkívül a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésével törekszik arra, hogy azoknak is megteremtse a lehetőséget, akik eddig még nem ültek kerékpárra.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata