Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Sport / Hét paralimpia, 26 érem

Hét paralimpia, 26 érem

A PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola a Magyar Parasport Napja alkalmából szervezte meg azt a fotókiállítást az Árkád Pécs támogatásával, ami február 20-án nyílik a belvárosi bevásárlóközpontban. A fotókiállítás a pécsi paralimpiai érmes úszóink, Hoffmann Judit, Kovács Ervin, Pásztory Dóra, Sors Tamás és Konkoly Zsófia tiszteletére jött létre. 

Az első paralimpiai játékokat 1960 -ban rendezték meg Rómában. Népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy 1992-től a paralimpiai játékokat közvetlenül az olimpia után, az olimpiai helyszíneken rendezik meg. Ahogy az úszás a magyar sportnak, úgy a paraúszás a magyar parasportnak megbízható zászlóshajója a különböző világversenyeken. E tekintettben Pécs rendkívüli szerepet tölt be a sportág életében immár 40 éve.  Megszámlálhatatlan világbajnoki, illetve Európa-bajnoki címmel büszkélkedhetnek sportolói.  Pécsről eddig 9 sportoló kvalifikálta magát paralimpiára, közülük 5 -en összesen 26 érmet szereztek. A 6 bajnoki cím mellett, 11 ezüst- és 9 bronzérem született. Vannak, akik jelenleg a 8. pécsi érdekeltségű paralimpiára készülnek. A kiváló edzőknek köszönhetően az eredmények mellett mindegyikük emberileg is példaértékkel képviseli és ápolja a pécsi paraúszást, a parasportot.

Az Országgyűlés 2017. december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta, így a Magyar Parasport Napját minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970-ben alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között. Ebben az évben a Magyar Parasport Napjának nagykövet párosa Konkoly Zsófia paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok nyíltvízi úszó. A PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola a Magyar Parasport Napja alkalmából szervezte meg azt a fotókiállítást az Árkád Pécs támogatásával, ami február 20-án nyílik a belvárosi bevásárlóközpontban. A fotókiállítás a pécsi paralimpiai érmes úszóink, Hoffmann Judit, Kovács Ervin, Pásztory Dóra, Sors Tamás és Konkoly Zsófia tiszteletére jött létre.

A megnyitón mások mellett részt vesz Konkoly Zsófia, a PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszója.

Helyszín: Árkád Pécs Bevásárlóközpont

Időpont: 2024. február 20. 14:30 óra