Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Jövő év elején megnyílik a Misina Tetőpont

Jövő év elején megnyílik a Misina Tetőpont

Befejeződött a TOP-6.1.4-15-PC1-2022-00005 azonosító számú, a Misina tető fejlesztése II. ütemcímű projekt kivitelezése. Ez azt jelenti, hogy a romos állapotban, üresen álló néhai vendéglő Misina Tetőpont Családi és Mozgástérként születhet teljesen újjá jövő év elején.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának fontos célja, hogy a várost és az általa nyújtott turisztikai látványosságokat, szolgáltatásokat minél több ember megismerhesse. Pécs a meglévő turisztikai kínálatát folyamatosan fejlesztette, azonban a település egyik kiemelkedő attrakciója a Misina-tető és a TV-torony fejlesztése nem történt meg. Tavasztól télig szinte minden időben töretlenül látogatják a Mecseket, így a Misina-tető turisztikai hasznosításához szükséges feltételek kialakítása, fejlesztése kiemelt prioritással bír a város szempontjából.

A városképileg és turisztikailag is kedvezőtlenül festő, leromlott állapotú terület fejlesztésére már a 2007–2013-as európai uniós ciklusban történtek lépések. 2012-ben nyújtott be pályázatot előszőr Pécs a „Misina tető ökoturisztikai fejlesztésére”, azonban a projekt megvalósítása támogatás hiányában elmaradt.

Az 2014–2020-as európai uniós ciklus pályázati felhívásai ismét lehetőséget biztosítottak arra, hogy a tervezett beruházás uniós támogatással megvalósulhasson. Első ízben 2016. május 20-án került támogatási kérelem benyújtásra a TOP-6.1.4-15 kódszámú, „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” pályázati felhívásra. A TOP 6.1.4-15-PC1-2016-00002 projektet a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága 100%-os támogatási intenzitás mellett, 500 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból. A Támogatási Szerződés aláírására 2016. november 12-én került sor.

A projekt eredetileg a volt Misina Étterem látogatóközponttá (Misina Információs Központ) alakítását, az épület tetején jégpálya/mini golfpálya kialakítását, a TV-torony kiállítószintjének fejlesztését, a TV-torony díszvilágítását és a terület környezetrendezési munkáit foglalta magába. A TV-torony díszkivilágításával kapcsolatos munkálatok a kivitelező kiválasztását követően, a 2017. június 29-én, a munkaterület átadás-átvételi eljárással indultak meg, majd 2017. szeptember 8-án fejeződtek be.

A Misina Információs Központ esetében is elkészültek a kiviteli tervek, lefolytatásra került a sikeres közbeszerzési eljárás. A munkaterület átadása 2018. április 14-én megtörtént, a Vállalkozó elkezdte a munkát, amely az épület bontási munkálataival, feltárásával kezdődött. A bontási munkák során azonban olyan előre nem látható statikai állékonysági problémák merültek fel, amelyek az eredeti projekt megvalósítását teljes mértékben ellehetetlenítették. A fejlesztés így a TV-torony díszvilágításának megvalósításával és a területen található burkolt területek (az aszfaltút és a buszforduló) felújításával zárultak 2018. szeptember 6-án.

A volt Misina Étterem épülete továbbra is kihasználatlanul, leromlott állapotban állt, ezért az Önkormányzat megoldást próbált keresni a hasznosítására. Az épület felújítása lehetőséget biztosít arra, hogy a Mecsekbe látogatók igényeit, szükségleteit kielégítse.

Jelen TOP-6.1.4-15-PC1-2022-00005 azonosító számú, a Misina tető fejlesztése II. ütem című projekt tervezésekor Önkormányzat célkitűzése volt, hogy egy olyan építészeti, környezetrendezési fejlesztés valósuljon meg a pécsiek kedvelt kirándulóhelyszínén, amely révén a volt Misina Étterem épülete és annak környezete egész évben használhatóvá válik a pécsi lakosság és a turisták által egyaránt.

A projekt megvalósítása kapcsán a TOP-6.1.4-15 kódszámú, „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívásra 2022 novemberében nyújtott be az Önkormányzat támogatási kérelmet, amelynek pozitív döntéséről a Közreműködő Szervezet 2023. február 21-én értesítette Pécs városát. A TOP-6.1.4-15-PC1-2022-00005 azonosító számú, a Misina tető fejlesztése II. ütem projekt a Széchenyi 2020 program keretében 1,2 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból. A Támogatási Szerződés aláírása 2023. március 13-án történt meg. A projekt kivitelezési munkálatai 2023 márciusának végén, a munkaterület átadás-átvételi eljárással indultak meg.

A volt Misina Étterem épület komplex felújításának eredményeként egy többfunkciós központot alakítottak ki, amely négy szinten kínál majd szolgáltatásokat mind a pécsieknek, mind pedig az ide látogató turistáknak, túrázóknak. Az épületben az alagsorban kaptak helyet a rekreációs tevékenységet végzők számára kialakított helyiségek (öltöző, mosdó, zuhanyzó WC), valamint a csomag- és értékmegőrzők.

A földszint az épület legösszetettebb működési zónája lesz, amely a Misina-tető általános turisztikai és rekreációs igényeit szolgálja majd ki. Négy bejáraton keresztül (négy égtáj irányából) közelíthető meg. Ezen a szinten alakították ki az épület elsődleges közösségi terét: az infopontot, a büfét, valamint a szint keleti oldalán árusítással, kölcsönzéssel, valamint szervízszolgáltatással ellátott túra- és sportboltot. Kisebb rendezvényekhez, vagy közösségi eseményekhez zárt, bérelhető klubterem is létesült a zónában.

Az emeleti szint elsődlegesen pihenést, eső elleni védelmet nyújtó, valamint rendezvényeket kiszolgáló fedett teraszként működik majd. A tetőszinten egy egyedülálló tetőterasz és skybar biztosítja majd az ideérkezők kényelmét.

Az építészeti fejlesztéseken kívül komplett gépészeti, erős- és gyengeáramú felújítások valósultak meg az ingatlanon. A régi étterem épületét határoló falszerkezeteket hőszigetelték, a külső és belső nyílászárókat cserélték. A beruházás részeként az épület hangosítással, tűzjelző berendezésekkel, vagyonvédelemmel és térfigyelő rendszerrel lett ellátva. A pályázati követelményeknek megfelelően természetesen a teljes akadálymentesítést is megoldották az európai uniós támogatásnak köszönhetően.

A Misina-tetőn a természetet még emberközelibbé teszi, a projekt újítása, a 7 méter magas „lombkorona-stég”. Az attrakció az épület déli homlokzatához kapcsolódóan teremti meg a lehetőséget, hogy a látogatók egyedi látószögből is megismerhessék a környezetet.

A projekt lehetőséget biztosított az épület környezetének rehabilitációjára is, így a fejlesztés során – a helyi lakosság kérésének eleget téve – megújultak az épületet körülölelő zöld területek is. A központ közvetlen környezetében a gyermekeknek a jelenleg hatályos szabványoknak megfelelő játszótér, a felnőtteknek közterületi fitnesz eszközöket telepítettek. A gyermekjátszótéren egyensúlyérzéket fejlesztő eszközöket – trambulint, jumpy ugrósort –, mászókákat, hintákat, részű csúszdákat és egy jungle dome-ot helyeztek el. A felnőtt fitnesz téren párhuzamos korlátot, haspadokat és workout komplexeket építettek be.

A területet délről tájvédelmi, északról Natura 2000 terület határolja, így a környezeti előírásoknak megfelelően füvesítettek és növényeket is telepítettek. A kerékpárosok igényeit kerékpár szervízpont, mosó és tároló segíti majd. Az épület teljes felújítása 2349,31 m2-t érint, az épület környezetét 3793,09 m2-en újították fel.

A projekt hivatalos záróeseményét 2023. december 12-én tartották meg a Misina-tetőn, ahol Ruzsa Csaba alpolgármester, Jedlicska Zsófia, a Pécsi Létesítményüzemeltető Kft. ügyvezetője és Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója megerősítették, hogy a Misina-tető ökoturisztikai fejlesztése Pécs számára nemcsak egy újabb turisztikai attrakciót jelent, hanem egy fenntartható, természetközpontú családi és mozgástér kialakítását is. Az uniós támogatásnak köszönhetően a lezárult ökoturisztikai fejlesztés a természeti értékek megőrzését és bemutatását, valamint a város turisztikai fejlődésének elősegítését teszi lehetővé a régióban a fenntartható turizmus elvei szerint.