Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Kezdődnek a vakációra ütemezett rekonstrukciós munkák

Kezdődnek a vakációra ütemezett rekonstrukciós munkák

Pécs önkormányzata szakemberekkel egyeztetve kiemelten fontosnak tartotta, hogy két nagy víziközmű-projekt jelentős munkáinak kezdetét is a nyári szünet első napjaira időzítsék, így az útlezárással járó munkálatok sokkal kevésbé nehezítik meg a pécsiek mindennapjait. Mutatjuk, mely területeken kezdődnek a forgalmat befolyásoló munkálatok június 19-től.

A térség fejlődik, Pécsett is dolgoznak

A mintegy 8,17 milliárd forintból megvalósuló, KEHOP-2.2.2-15-2021-00168 azonosítószámú, Pécs és térsége szennyvízelvezetésének fejlesztése, csatornahálózatának bővítése Pécsett elnevezésű víziközmű-fejlesztés június 19-ével indul. A projekt fő nyertese több környező település lesz, hiszen megvalósul Aranyosgadány, Bicsérd, Kökény, Szalánta és Zók települések teljeskörű, valamint Kozármisleny és Pécs egyes szennyvízelvezetéssel nem rendelkező utcáinak csatornázása. Ugyanakkor megtörténik 3 régi pécsi szennyvízfőgyűjtő fejlesztése, bővítése és egy kisebb hálózati szakasz rekonstrukciója is.

A jelentős fejlesztés komoly kivitelezéssel jár Pécsett, ahol forgalmas utakon és kereszteződésekben zajló munkálatoknál lesz szükség a pécsiek türelmére.

A Pécset érintő munkák

A fejlesztés során a Megyeri út és Nagy Imre út alatt húzódó, 1930 és 1975 között több ütemben épült, nagyátmérőjű főgyűjtőt bővítik, ezzel együtt az Északmegyer dűlő alatti, 1950-es években épült 2 fő szállítóvezetéket is fejlesztik.

ÉSZAKMEGYER DŰLŐ SZAKASZ

Siklósi úti csomópont: 2023. június 19. augusztus 13.

A Siklósi úti csomópontban félpályás lezárás mellett történik a munkavégzés. Várhatóan június 19-től a Siklósi úti csomópontban a kivitelezési munkálatok megkezdésével ideiglenes forgalomkorlátozásra kell majd számítani. A nyugati oldali félpályás lezárás 2023. június 19-től várhatóan augusztus 13-ig, a keleti oldali pedig tervezetten 2023. augusztus 14-től augusztus 31-ig tart.

Mindkét ütem során az Északmegyer dűlőbe csak az 58-as útról északi irányból lehet bekanyarodni.

Az 58-as úton déli irányból érkezők az Árpád felüljáró alatt visszafordulva tudják az Északmegyer dűlőt megközelíteni.

A Tüskésréti úton keletről érkezők a Légszeszgyár utca – Diófa utca – Siklósi úti felüljáró szerviz útja – Siklósi út – Északmegyer dűlő útvonalon tudnak behajtani.

A Tüskésréti útról a Siklósi úti csomópontban csak jobbra, a Belváros felé lehet kihajtani, az egyenesen haladó és a balra kanyarodó sávot lezárják.

Az Északmegyer dűlőből, a Pécsi-víz hídján keresztül, tehát északi irányban lehetséges kihajtani az 58-as út felé.  A hídon ennek megfelelő egyirányú forgalmi rend lép életbe. A Pécsi-víz hídja és a Siklósi út 22. szám között a nyugati oldalon tilos lesz autóval megállni.

A Tüskésréti út, 58-as főút és az Északmegyer dőlő csomópontban a jelzőlámpa nem fog üzemelni. Az 58-as út és Táncsics Mihály utcai csomópontban megváltozott fázisterv szerint üzemel a forgalomirányító jelzőlámpa.

A sávelhúzások kialakítása miatt az 58-es úton északi irányból nem lehet a MOL üzemanyagtöltő állomásra kanyarodni. A kutat indirekt módon, vagy a déli irányból, vagy a Táncsics Mihály utcából lehet elérni.

Az Északmegyer dűlőbe való eljutást ábrázoló útbaigazító információs táblák segítik az alábbi csomópontokban:

  1. A Tüskésréti úton keletről érkezőknek a Légszeszgyár utca kereszteződés előtt.
  2. A Légszeszgyár utcában, a Diófa utca kereszteződés előtt az északról érkezőknek.
  3. A Légszeszgyár utcában, a Diófa utca kereszteződés előtt a délről érkezőknek.
  4. A Diófa utcában a kelet felől érkezőknek, a Siklósi úti felüljáró szervizútja előtt.
  5. A Siklósi úton délről érkezőknek az Északmegyer dűlő kereszteződése előtt. A javasolt útirány: Siklósi út – Diófa utca (Árpád felüljáró alatt) – a Siklósi úti felüljáró szervizútja – Siklósi út – Északmegyer dűlő.

Így néz ki a forgalmi rend 2023. június 19-től 2023. augusztus 13-ig a Siklósi út – Északmegyer dűlő csomópontban:

Image

Ez pedig a 2023. augusztus 14-től augusztus 31-ig tartó időszak forgalmi rendje:

Image 1

Ajánlott terelőút a Tüskésréti úton keletről érkezőknek 2023. június 19-től augusztus 31-ig:

Image 2


Ajánlott terelőút a Légszeszgyár utcából északról érkezőknek 2023. június 19-től augusztus 31-ig:

Image 3

Ajánlott terelőút az 58-as úton (Siklósi út) délről érkezőknek 2023. június 19-től augusztus 31-ig:

Image 4

MEGYERI ÚT – NAGY IMRE ÚT SZAKASZ

I2023. június 19. – augusztus 19.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia előtti útszakaszon is megkezdődnek a kivitelezési munkálatok, amelyek szintén forgalmi rend változással járnak, itt az érintett szakaszon félpályás lezárással történik a munkavégzés. A három sávból egy folyamatosan járható marad. A nyugati oldali lezárás 2023. június 19-től augusztus 19-ig, a keleti oldali korlátozás 2023. augusztus 21-től várhatóan szeptember 20-ig tart.

A váltakozó irányú forgalmat jelzőlámpa szabályozza. A torlódások elkerülése érdekében javasolt kerülőút az 57-es számú főút – Füzes dűlő útvonal. A gyalogos és kerékpáros közlekedést a nyugati oldalon a munkagödör áthidalásával biztosítják.

A szennyvízvezeték nyomvonala a Vásártér területének érintésével folytatódik, ami a terület belső forgalmi rendjét is érinti.  A vásárteret érintő változásokról a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. helyben és a vásártér honlapján külön ad tájékoztatást.

Ilyen forgalmi rend mellett zajlik a munka a Nemzeti Kosárlabda Akadémiánál augusztus 19-ig:

Image 5


14.000 méter vezeték, 3 milliárd forint

Párhuzamosan egy másik, kimondottan pécsi víziközmű-rekonstrukciós munkálat is zajlik, a KEHOP-2.1.11-21-2022-00014 azonosítószámú, Víziközmű-hálózatok átalakítása, hatékonyságnövelő fejlesztése Pécsett elnevezésű projekt. A munkálatok során mintegy 7987 méternyi ivóvíz- és 6214 méternyi szennyvíz-gerincvezeték újul meg Pécsett közel 3 milliárd forintból. A város különböző pontjain zajló útfelbontások, útépítések és lezárások célja többek között az, hogy Pécs víz- és szennyvízellátásának közmű-infrastruktúrája intenzív, tervszerű fejlesztése és korszerűsítése megtörténhessen. Pécs városvezetése kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy a beruházás megvalósulásával egyidejűleg Pécs úthálózata is fejlődhessen, így több kilométer új út, több ezer négyeztméternyi járda, több száz méter útszegély újul meg.

Őz utca

Az iskolai szünidő megkezdésével még inkább felgyorsulnak a KEHOP víziközmű projekthez kapcsolódó munkálatok és helyreállítások. 2023. június 19-én az Őz utcában is megkezdődnek a kivitelezési munkálatok. Ezekkel mindenképp meg kellett várni az iskolai nyári szünetet, hiszen szervesen érinti a PTE Deák Ferenc Általános Iskoláját.

A víziközmű-rekonstrukciós munkálatok idején a projektben érintett területeken szakaszos korlátozások, néhány helyen teljes lezárások szükségesek, a munkálatok során a parkolókapacitás is csökken, de Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a kivitelezést végző vállalkozóval folyamatosan egyeztetve mindent megtesz annak érdekében, hogy az elkészült, helyreállított területek szakaszosan minél hamarabb visszakerülhessenek a napi használatba.

A rekonstrukciós munkálatok várhatóan három ütemben valósulnak meg az Őz utcában. Az ütemezési időpontok tájékoztató jellegűek, hiszen a munkálatokat – mint azt más szakaszoknál is tapasztalhattuk – külső körülmények, mint például nagyobb esőzések befolyásolhatják.

I. ütem: 2023. június 19. július 7.

Az első ütemben megvalósul az Őz utca ivóvíz rákötése a Petőfi utcára és a PTE Deák Ferenc Általános Iskolája ivóvíz- és szennyvíz bekötése. A kivitelezési munkálatok során az Őz utca Petőfi utcai bejáratánál kerítik el a munkaterületet, ezáltal a Petőfi utca ezen szakaszán a nyugati sávot pontszerűen lezárják. A munkálatok nem járnak egyik utcában sem teljes útzárral, viszont a Petőfi utcában sávelhúzásra lehet számítani, amit a Petőfi utca keleti oldalán lévő parkolók ideiglenes megszüntetésével lehet csak megoldani.

A korlátozások területén 30 km/h sebességkorlátozás lesz érvényben.

Mint azt a térkép is mutatja, az iskolánál a munkálatok az autós forgalom semmilyen korlátozásával nem járnak a II. ütem indulásának időpontjáig, tehát a két ütem 2023. június 26. – július 7. közötti időszakban párhuzamosan zajlik majd.

II. ütem: 2023. június 26. – július 28.

A második ütemben 137 m hosszban ivóvíz- és 45 m hosszban szennyvízvezeték felújítása történik meg. A kivitelezési munkálatok lezárásai leginkább az Őz utcai parkolókat érintik. A térképen jelölt parkolók ideiglenesen megszűnnek. A parkolás lehetősége a tömbházak közötti parkoló használatára mérséklődik, az északi, iskolához közeli parkolók használata tilos lesz. A közlekedést még nehezíthetik az I. ütem korlátozásai a 2023. június 26. – július 7. közötti időszakban. A területen 30 km/h sebességkorlátozás lesz érvényben.

Image 6

III. ütem: 2023. július 24. – augusztus 26.

A harmadik ütemben 123 m hosszban szennyvíz- és 137 m hosszban ivóvízvezetékek rekonstrukciója zajlik. A kivitelezési munkálatok során szintén korlátozások várhatóak, amelyek ugyancsak a parkolókapacitás csökkenését jelentheti. Az ütem indulásával 4 napig még a II. ütem korlátozásai lesznek érvényben, tehát az északi terület parkoló lezárásai mellett ezen a pár napon a déli parkolóban is számítani lehet a kapacitás csökkenésre. A lakók számára a lakóépületekhez való gyalogos bejutás minden esetben biztosított lesz, a közlekedőket kérjük, legyenek figyelemmel a munkaárkok feletti átvezető acéllemezekre. A területen minden esetben kérjük a 30 km/h sebességkorlátozás betartását.

A vállalkozó törekszik arra, hogy a munkaterületeket szakaszosan újra a lehető leghamarabb visszaadja a napi használatba, a teljes terület aszfaltozási munkálatai szakaszosan, de legkésőbb 2023. augusztus 26. napjáig megtörténnek.

Image 7

Parkolás

A korlátozásokkal érintett terület a II.A díjzónába tartozik. Az érvényes bérlettel rendelkezők a munkálatok ideje alatt a szektoron belül, a Nagy Jenő utca nyugati szakaszán és a Steinmetz kapitány téren ingyen várakozhatnak.

A kivitelezési munkálatok ideje alatt a kommunális hulladékelszállítás rendje nem változik, a területre a hulladékszállító járművek zavartalanul be tudnak jutni.

A kivitelezés előreláthatóan 10 hetet vesz majd igénybe, az Őz utcai munkálatok várhatóan augusztus 26-ig tartanak.

Acsády Ignác utca

A pécsi KEHOP-projekt kivitelezési munkálatai az elmúlt hónapokban néha kellemetlenül érinthette az Acsády Ignác utcában élők és az iskolába, óvodába járók mindennapjait. Június 19-ével még inkább felgyorsulnak a KEHOP víziközmű projekthez kapcsolódó munkálatok és helyreállítások is. Már csak néhány hét türelmet kérünk a lakóktól és arra közlekedőktől. Az Acsády utca aszfaltozása megkezdődik, a munkálatokat az alábbi ütemezésben végzi el a vállalkozó:

  • 1. ütem: 2023. június 19. – 2023. június 30. között a Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium iskolája és óvodája előtti utca és járdaszakasz (az Acsády utca egyirányú szakaszán) rendbetétele történik meg. Az aszfaltozás és a szegélyezési munkákkal járó helyreállítási munkálatok teljes útlezárás mellett zajlanak.
  • 2. ütem: 2023. július 3. – 2023. július 7. között azAcsády utcában a 6-os út és a Stadion utca közötti útszakasz újul meg a szegélyek és járdafelületek helyreállításával. A munkálatok teljes útlezárás mellett történnek.
  • 3. ütem: 2023. július 10. – 2023. július 14. között az Acsády utcában a Stadion utca és a Szigeti út közötti szakasz aszfaltozása, a járdafelületek és szegélyek helyreállítása zajlik majd, amely az aszfaltozás időszakában teljes útlezárással jár.

A lezárással érintett időszak idején az ingatlanokra a gépkocsival történő be- és kihajtás nem lesz lehetséges. Az ütemek megkezdése előtt kérjük, hogy gépjárműveikkel a területet elhagyni szíveskedjenek, ezzel is segítik a kivitelező munkáját és a munkafolyamatok mielőbbi megkezdését.

A kommunális hulladékelszállítás rendje annyiban változik, hogy az utcában a helyreállítási munkákkal érintett lezárt szakasz két végén a hulladéktároló edények részére ideiglenes gyűjtőterületet jelölnek ki.

A kivitelezés előreláthatóan 4 hetet vesz igénybe, a munkálatok várhatóan július közepéig tartanak. A dátumok tájékoztató jellegűek, a vállalkozó törekszik arra, hogy a munkaterületeket szakaszosan újra a lehető leghamarabb visszaadja a használatba.

Türelmet kérünk és segítünk

A teljes közmű-infrastruktúra fejlesztés projekt megvalósítása tervezetten 2023. év végéig tart.

Az egész várost érintő útfelújításokkal és lezárásokkal kapcsolatban az erre a célra létrehozott városi weboldalon találnak részletes tájékoztatást: https://pecsiutfelujitasok.hu/

A kivitelezéssel érintett területen élő lakókat, az ott működő vállalkozásokat a projekt részleteiről, ütemezéséről szórólapon és/vagy elektronikus úton tájékoztatjuk.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja a fejlesztéssel érintett területen lakók és a területet használók mindennapjait, éppen ezért történnek a fenti munkálatok most, az iskolai szünidőben. Pécs városa köszöni a lakók és a közlekedők együttműködését és türelmét, amellyel segítik a beruházás megvalósulását.

Kérjük a tisztelt pécsieket, hogy a kivitelezési munkálatok idején körültekintően és fokozott türelemmel közlekedjenek.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata