Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Környezeti fenntarthatóság a PTE-n: középpontban az energiatakarékosság

Környezeti fenntarthatóság a PTE-n: középpontban az energiatakarékosság

Az éghajlatváltozás és a környezet károsodása napjainkban komoly veszélyt és kihívást jelent az egész világon. Mára mindenki számára világossá vált, hogy mennyire fontos környezetünk hatékony védelme, hiszen bolygónk jövője a tét. Éppen ezért erőforrásaink tudatos és takarékos felhasználása is kulcsfontosságú jelentőséggel bír. Ennek tükrében pedig az energiamegtakarítás kiemelkedő szerepet játszik az energia és klímavédelem megoldásában.

„A Pécsi Tudományegyetem számára fontos törekvés a fenntartható energiagazdálkodás, melynek érdekében az Egyetem számos költségtakarékossági és egyben környezetvédelmi intézkedést is bevezetett. Emellett a PTE az energiafelhasználás tekintetében környezettudatosabb gondolkodásra kéri a polgárait, hiszen a sikerhez elengedhetetlen az egyetemi polgárok bevonása és elkötelezettsége. Ez egy közös ügy, a cél az üzemeltetési kiadások mérséklése, a felhasznált energia csökkentése és a környezetünk védelme. Hiszen a legzöldebb energia az, amit nem használunk el”emelte kiZalay-Cseresznyés Tímea, üzemeltetési és beruházási igazgató.

„A 2022-ben megkezdettmegtakarítási intézkedések 2023. évben is folytatódtak, hiszen 2022 már a megtakarítások éve volt. Ilyen például a fűtés- és hűtésszabályozás, kiegészítő fűtési és hűtési lehetőségek kizárása, a külső felületek világításának és díszvilágításának korlátozása, éjszakai és biztonsági világítás minimalizálása az épületekben, világításkorszerűsítés, hagyományos égők cseréje LED izzóra, energiamenedzsment rendszer bevezetése és működtetése. Az energiamegtakarítási intézkedések eredményeképpen a villamos energia tekintetében 6%-os, a távhő esetében 15%-os, a földgáz vonatkozásában 5%-os megtakarítás realizálódott 2023-ban az azt megelőző évhez képest. Az épületek, épületszárnyak, nagy fogyasztók villamosenergia felhasználásának méréséhez almérők kerülnek beépítésre. Az almérősítés a villamos energiafelhasználás tervezhetőségét, a takarékossági intézkedések eredményességének elemzését, valamint a költségek tényleges fogyasztáson alapuló felosztását segíti. A villamosenergia költség további csökkentése érhető el a megtermelt napenergia hasznosításával. Ennek érdekében 2023-ban megalakult a Pannon Energiaközösség Nonprofit Kft., melynek a PTE is tagja” – fűzte hozzá Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja.

Ahhoz, hogy a mindennapok energiamegtakarítási törekvései hatékonyak legyenek, új szemléletre és tudatos magatartásra van szükség. Ennek támogatására különböző aktivitásokra hívja polgárait a Pécsi Tudományegyetem.„A PTE telephelyein matricákat helyezünk ki, melyek az energiatakarékos szokások kialakítását segítik. A környezeti fenntarthatóság alapeleme a takarékos magatartás, melyhez számos szemléletformálási kampányunk kapcsolódik. Ilyen például a karok számára meghirdetett „Zöld lépések az egészségért – Lépcsőzz velünk Te is!” akció, mely különböző játékos elemekkel buzdította a hallgatókat, munkatársakat a csatlakozásra. A kollégiumok lakói körében is népszerűsítjük a zöld szemléletet, ahol energiamegtakarítási kihívás keretében versenyt hirdetünk. A legtakarékosabb kollégiumot egy komplett élményzóna létrehozásával jutalmazzuk. Mindemellett közösségi felületeinken elsődleges szerepet kap a jó gyakorlatok megosztása és a környezettudatos magatartásra ösztönzés – tette hozzá Kulcsár Tünde, a Zöld Egyetem Program programkoordinátora., így a lehető