Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Megoldás Hirdnek: önerőből épül közösségi ház

Megoldás Hirdnek: önerőből épül közösségi ház

Kulturális, szociális, ifjúsági és sportprogramok helyszíne lesz Hirden az a közösségi ház, amelyet önerőből valósít meg a pécsi önkormányzat. Egy közösségi célokra alkalmas épület és egy tágas telek megvásárlásával oldódhat meg a városrész évtizedes problémája.

Mi történt eddig?

A pécsi önkormányzat előző vezetése még 2019-ben nyert el 95 millió forintos támogatást egy közösségi ház kialakítására Hirden. A TOP pályázati forrás azonban kevésnek bizonyult, mivel a lefolytatott közbeszerzéseken ennél csak jóval drágább ajánlatok érkeztek be a tervezett, mintegy 100 négyzetméteres ház megépítésére.

Eközben a jelenlegi városvezetés egyeztetett a helyi civilekkel, akik jelezték, a Kenderfonó épületét tartanák alkalmasnak közösségi célokra. A leromlott állapotú irodaépület felújításához szükséges forrást egy másik TOP-pályázat újranyitása révén tervezte biztosítani a városvezetés, azonban ezt a Pénzügyminisztérium a korábbi ígéretével szemben végül nem nyitotta meg, ezért a Kenderfonó épületének átalakítása nem kezdődhetett meg.

Pályázat helyett önerő

A hirdi közösségi ház hiányának égető problémájára a pécsi városvezetés egy új megoldást készített elő. Ennek lényege, hogy a Harangláb utcai buszmegállónál található, jelenleg egy külföldi magánszemély tulajdonában álló épületegyüttest a város megveszi, és annak felújításával hozza létre a városrész közösségi terét.

A több mint 9 ezer négyzetméteres telken álló, összesen mintegy 340 négyzetméter alapterületű épületegyüttest az ingatlanszakértő által megállapított forgalmi értéken, 55 millió forintért vásárolja meg az önkormányzat. Az épület 50 millió forintra becsült felújítását a Pécsi Városfejlesztési Zrt. koordinálja, így jön létre egy közösségi programok lebonyolítására alkalmas épületegyüttes. Az összesen 110 millió forintos beruházást az önkormányzat egy másik ingatlan, a Megye u. 22. számú épület vételárának egy részéből fizeti ki.

Közösségi ház, helyi kézben

A felújított közösségi ház hasznosítására egyúttal pályázatot hirdet a város. Ezen olyan hirdi civil szervezetek vehetnek részt, amelyek legalább 5 éve működnek a településrészen és tevékenységükkel az elmúlt időszakban hozzájárultak a helyi közösség életéhez. A nyertes pályázóval haszonbérleti szerződést köt az önkormányzat, így a civilek az épület hasznosításának bevételéből tudják fenntartani a létesítményt.

Ezzel végre megoldódhat a hirdi településrész évtizedek óta húzódó problémája. Egy meglévő épület átalakításával és felújításával jöhet létre a hirdi közösségi ház, amelyet helyi civilek vezethetnek sikerre a jövőben.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata