Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Megújul a Diána téri piac- Elindul a rekonstrukció

Megújul a Diána téri piac- Elindul a rekonstrukció

A munkaterület átadás-átvétellel megkezdődött a TOP-6.1.3-15-PC1-2021-00003 azonosító számú, „A Diána téri piac rekonstrukciója” című projekt kivitelezése.

A Diána tér és környezete Pécs egyik legforgalmasabb közterülete, de állapota jelentősen leromlott, technológiai megújítást igényel, így a terület fejlesztése nemcsak építészeti, de városfejlesztési kulcskérdés is.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. konzorciumi megállapodás keretében 2021. február 26-án támogatási kérelmet nyújtott be a Pénzügyminisztérium által közzétettTOP-6.1.3-15 – „Helyi gazdaságfejlesztés” elnevezésű pályázati felhívásra. „A Diána téri piac rekonstrukciója” című projekt a Közreműködő Szervezet 2021. július 09-én kelt döntése értelmében, a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 300 millió Forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, 100%-os támogatási intenzitás mellett.

A piac területén jelenleg álló könnyűszerkezetes építmények, acélvázas pavilonok korszerűtlenek, jelentős felújításra szorulnak, és az egységes megjelenés sem jellemző a kialakult épületállományra. A projekt célja a piac közvetlen körzetében lévő kistermelők, mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékeket előállító kistermelők, valamint az utcán is elfogyasztható ételeket kínáló vendéglátó egységek működtetésének támogatása.

A Diána téri piac felújítása számos pozitív hatással bír majd a lakosság számára is. A piac átalakítása lehetőséget ad arra, hogy újabb és vonzóbb árusítóhelyek jönnek létre, amelyek kellemesebb vásárlási élményt nyújtanak majd a vásárlók számára. A felújítás során a higiéniai és biztonsági szabványokat is frissítik. A korszerűbb, tisztább környezet, a modern biztonsági intézkedések elősegítik a higiénikusabb és biztonságosabb vásárlást. Kényelmesebb parkolási lehetőségek, könnyebb hozzáférés az árusítóhelyekhez, jobb tájékoztató rendszerek mind hozzájárulnak majd egy kellemesebb vásárlási élményhez.

A piac felújításának gazdasági szempontból is pozitív hatásai lesznek. A megújulás lehetőséget nyújt a helyi vállalkozásoknak és árusoknak, hogy fejlődjenek és növekedjenek. Az új, vonzóbb környezet növeli a forgalmat, ez pedig közvetetten támogatja a helyi gazdaságot is. Végül, de nem utolsósorban a felújított piac nemcsak vásárlási lehetőséget kínál majd, hanem közösségi központként is szolgálhat. Olyan események, rendezvények és piaci napok szervezését teszi lehetővé, amelyek erősítik a helyi közösséget.

A tervek szerint a Diána téri piac fejlesztése során az alábbi beavatkozások történnek meg:

  • egységes arculatú, korszerű műszaki állapotú fedett nyitott árusító épül meg acélváz-szerkezettel, korszerű könnyűszerkezetű homlokzati panelekkel burkolva;
  • 15 db fedett zárt üzlethelyiség, üzletenként saját mosdókkal kialakítva;
  • a fedett piactéren 60 db árusító asztal lesz elhelyezve;
  • hosszú távon strapabíró és gondozásmentes minőségű anyaghasználat;
  • mindenki számára akadálymentes és komfortos használat minden évszakban;
  • hűtött – fűtött épületegységek, üzlethelyiségek épülnek;
  • vásárlói és személyzeti mosdók elkülönített kialakítással;
  • a költségek csökkentése érdekében napelemes rendszert telepítenek az épület tetőfelületére;
  • új biztonsági világítási rendszert, központi vagyonvédelmi és informatikai hálózatrendszert építenek ki;

A megújuló piacot alkotó pavilonok három blokkjának „U” alakot képező együttese öleli körül az őstermelői/kiskereskedői árusításra szolgáló teret. A főbejárati oldalán nyugat felé teljesen felnyíló csarnoktér – amely védelmet nyújt a környezeti hatások ellen és csökkenti a nyári átmelegedést – közvetlenül elérhető a keleti és déli irányból kialakított átjárókon keresztül is.

A Diána téri piac fejlesztése mellett a Barátság szökőkút felújítása is megtörténik a projekt keretein belül, amelynek során

  • a meglévő mázas pirogránit elemeket újragyártják;
  • helyreállítják a gépház aknát;
  • fejlesztik a gépészeti és villamos rendszert;
  • tablettás vegyszeradagoló berendezést és vízmentesítő szivattyút is elhelyeznek.

A megújult szökőkút tovább emeli a park vonzerejét és erősíti a közösségi életet is, a fejlesztés során a park egy új találkozási ponttá válhat.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata bízik benne, hogy a fejlesztés elnyeri a lakosság tetszését, reméli, hogy a végeredmény mindenki számára pozitív változást fog eredményezni. A piac és annak környezetének fejlesztése porral és zajjal járhat, ezért a lakosság türelmét kéri, együttműködésüket köszöni.

A beruházás 2023 év végéig megvalósul.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata