Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Népszerű volt a TÁRS-program

Népszerű volt a TÁRS-program

350 milliós támogatást adhat az önkormányzat.

A pécsi önkormányzat júniusban meghirdetett társasház-felújítási pályázatára 222 lakóközösség adta be kérelmét. Ezúttal nemcsak panelépületek, hanem 1986 előtt hagyományos falazattal épült társasházak is pályázhattak. Az összes támogatási igény több mint a kétszerese a rendelkezésre álló 150 millió forintos keretnek, de a városvezetés arra tesz javaslatot a közgyűlésnek, hogy minden érvényesen pályázó, összesen 6820 pécsi család kapjon támogatást.

– Elkötelezettek vagyunk a pécsiek támogatásában, ezt a célt szolgálja az építményadó csökkentése mellett a lakóközösségek számára kiírt felújítási pályázatunk is. Erről előzetesen széleskörű egyeztetést folytattunk a társasházi képviselőkkel, ebben a munkában nagy segítségünkre volt Lippóy András a LAKTÁSZ baranya megyei elnöke. Az egyeztetésekből tisztán látszik, hogy az energiaárak növekedése ellenére a lakóközösségek többsége nem emelte a közös költséget, ezért a karbantartásra félretett pénzüket és tartalékaikat kezdték felélni. Emiatt akár a kisebb volumenű felújításokra sem maradt elég pénzük. Ebben a helyzetben nyújtottunk számukra segítséget, amit láthatóan szívesen fogadtak, hiszen a vártnál is több, összesen 222 támogatási kérelem érkezett be. Ezek összes támogatási igénye messze meghaladja az előre meghirdetett 150 millió forintos keret kétszeresét is – foglalta össze Nyőgéri Lajos, Pécs szociális területért felelős alpolgármestere.

Ezúttal nemcsak a panelépületek, hanem az 1986 előtt hagyományos falazattal, azaz téglából épült társasházak is pályázhattak. A lakóközösségek két célra adhatták be támogatási kérelmüket: a közöségi terek energetikai korszerűsítésére (100 millió forintos keretösszeg), illetve a közösségi terek karbantartására és felújítására (50 millió forintos keretösszeg).

– Az energetikai korszerűsítés lehetőségével elsöprő többségben a panelépületek igyekeztek élni, a legtöbben a lépcsőházak nyílászáróinak cseréjére, illetve a lépcsőházi világítás energiahatékony felújítására kértek támogatást, de volt olyan társasház is, amelyik a lift, illetve a szellőzési rendszer modernizációjához kért pénzt. A karbantartási támogatás adta lehetőséget több hagyományos falazatú társasház is igyekezett megragadni. Ennek a pályázatnak a keretében a lépcsőházak festésére pályáztak a legtöbben, de a kisebb elektromos javításokra és a lépcsőházi nyílászárók karbantartására is érkeztek be kérelmek. A legtöbb pályázat Kertvárosból és Uránvárosból jött, de mivel a téglaépületekkel szélesítettük a pályázók körét, ezúttal érkezett támogatási kérelem Meszesről és Belvárosból is – értékelt Nyőgéri Lajos.

A TÁRS-programban az önkormányzat a felújítási vagy karbantartási költségek legfeljebb 50%-át és lakásonként maximum 100 ezer forintot ad vissza nem térítendő támogatásként, a beruházás másik felének költségeit a társasházaknak kell fedezniük.

– Mivel az energiaárak emelkedése és a rekordmagas infláció valamennyi társasházat érinti, ezért arra teszünk javaslatot a közgyűlésnek, hogy valamennyi, érvényes pályázatot benyújtó lakóközösség kapjon támogatást. Amennyiben kedden ezt a javaslatot megszavazzák a képviselők, úgy több mint 350 millió forintos támogatást tudunk nyújtani összesen 6820 család számára. Mi így segítjük őket a hosszú évek óta elhalasztott felújítások elvégzésében – foglalta össze Nyőgéri Lajos.

A nyertes lakóközösségekkel az önkormányzat támogatási szerződést köt, ennek aláírása után egy év alatt kell elvégezniük a támogatott felújítást, illetve karbantartást.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata