Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Új közösségi teret alakítottak ki a PTE KTK-án

Új közösségi teret alakítottak ki a PTE KTK-án

Üdítően színes, funkcióiban a hallgatókra szabott új közösségi teret adtak át a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán a Viapan Group támogatásával február 13-án. A Viapan Lounge teakonyhát, kis ebédlőt, silent boxokat és beszélgetésre, kikapcsolódásra alkalmas teret foglal magában a kar legnagyobb előadótermének szomszédságában.

A kar vezetésének régi álma volt, hogy a legnagyobb előadóterem előtt futó folyosót, mely korábban a statisztika, a gazdaságmatematika, a mikro- és makroökonómia, valamint más rettegett kurzusok vizsgáinak előszobája volt, megújítsák. A cél egy olyan közösségi tér kialakítása volt, ahol a hallgatók tartalmasan tölthetik el a tanórák közötti idősávokat akár tanulással, akár étkezéssel, akár beszélgetéssel.
„A legnagyobb hallgatói tömeg itt jelenik meg az előadások alkalmával…Ez a tér mindeddig nem töltötte be azt a funkcióját, amit szántunk volna neki. Ha sok hallgató van egyszerre egy sok hallgatót befogadni képes térben, akkor az megjelenésében, kényelmében, funkcióiban

 olyan közeg legyen, ahová érdemes jönni, ahová szeretnek jönni, és ahol megtörténik az, ami minden egyetemi vívmánynak az alapja, hogy a hallgatók interakcióba kerülnek egymással” 

– mondta dr. Takács András, a PTE KTK dékánja.

A folyosót a Viapan Group újította fel a kar számára, így az a Viapan Lounge nevet viseli. A cég abból a Meló-Diák iskolaszövetkezetből nőtte ki magat, melyet a kar hallgatói az egyetem falai között indítottak, és amelynek első tiszteletbeli elnöke idősebb dr. Zeller Gyula volt, aki az alapítás idejében a kar dékánja volt. A szövetkezet első irodája ugyancsak a KTK épületben kapott helyet a jelenlegi dékáni iroda helyén. A Viapan Group vezetői és alkalmazottai között jelenleg is több kari alumni tevékenykedik.
„Itt most annak a megvalósulását láthatjuk, amire az egyetemi alumni rendszer ki van találva: az anyaintézmény és az alumnik kapcsolatának meg-nem-szakadását. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy karunk ilyen végzett hallgatókat tudott kibocsájtani” – húzta alá dr. Takács András. Hozzátette, nagyon hálásak azért, hogy az alumnik lojálisak a karhoz, visszajárnak, és akkor sem feledkeznek meg az Alma Mater-ről, miután elérték sikereiket.

A hallgatói tér három nagy egységet kapott,

 az elején közösségi teret, a közepén silent boxokat és konnektorokkal ellátott asztalokat, a végében pedig egy étkező részt alakítottak ki, 

ahol a hallgatók ezentúl meg tudják melegíteni a magukkal hozott ételeket.
Legnagyobb sikere az átadón kétségtelenül a silent boxoknak volt, ezeket ki hangos beszéddel, ki telefonálással, ki kiabálással tesztelte. A kis kabinok saját áramforrással, USB csatlakozóval és lámpával vannak ellátva, így tanulásra, beadandó írására is kiválóan alkalmasak.

További információ…