Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Újabb lépés a klímasemlegesség útján

Újabb lépés a klímasemlegesség útján

Pécs és Miskolc kiemelt szereplők a NetZeroCities Pilot Cities programjában

Miskolccal összefogásban egymillió eurót nyert el Pécs a 100 Klímasemleges és Intelligens Város misszió keretében egy kísérleti projekt megvalósítására. A projekt elsődleges célja egy városrésznyi akcióterületen azt modellezni, milyen beavatkozások révén érheti el Pécs klímasemleges vállalásait. A tesztelt és bevált megoldásokat később az egész városra ki lehet terjeszteni.

Az együttműködés a Horizon Europe, az EU kulcsfontosságú kutatási és innovációs programja keretében zajlik, és olyan innovatív megoldásokat céloz, amelyek elősegítik a gyors szén-dioxid-mentesítést és a fenntartható városi fejlődést. A két magyar város eredményeik és tapasztalataik megosztásával hosszú távon erősítheti egymást.

A Pilot Cities Programme részeként az EU-ból és a társult országokból összesen 26 város részesül európai uniós támogatásban. Közel 15 millió eurót osztanak ki, hogy „kísérleti városokká” váljanak, innovációs központként szolgálva a gyors szén-dioxid-mentes megoldások tesztelését, amelyek célja az energiahatékonyság növelése, a fenntartható közlekedés és az éghajlatváltozás elleni harc erősítése.

A konzorcium tagjai Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., a BIOKOM Nonprofit Kft., Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Miskolci Egyetem és a Hárfa Alapítvány, amelyek képviselői a napokban egy „kickoff meetingen” egyeztették az elkövetkező két év stratégiáját és teendőit. Az egyeztetésen Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere elmondta:

„A Pilot Cities Programme Pécs számára új lehetőségeket teremt, ami a széles körű szakértelmet és tapasztalatot ötvözi, hogy fenntartható és zöld várost alakítsunk ki. Ez a kezdeményezés nemcsak arra törekszik, hogy csökkentse a város környezeti lábnyomát, hanem hogy átfogó és fenntartható változást hozzon létre az élet minden területén, és egy új szakasz kezdetét jelentse Pécs számára.”

Az idén május elsejével rajtoló és 2026. április utolsó napjáig tartó program keretében a kijelölt akcióterületen, a Belváros nyugati és déli részén, számos eltérő típusú épületet tudnak majd átvizsgálni az energetikai szakemberek. Ezen felül zöldfelületi bővítésre, fejlesztésre és a közlekedési terhek csökkentését és optimalizálását célzó intézkedésekre is lehetőség lesz.

A projekt akcióterülete

A projekt számos olyan intézkedést is tartalmaz, amelyek aktív részvételt igényelnek a városlakóktól. Különböző felmérések és kutatások indulnak, amelyek az egyes projektfolyamatok előkészítését és megvalósítását segítik. Kontrollcsoportokat hoznak létre annak érdekében, hogy hatékonyan értékelhessék a projekt eredményeit és hatásait. Hamarosan a kontrollcsoportokban való részvételre irányuló felhívásokat hirdetnek meg a projekt weboldalán, hogy minél több embert és érdeklődőt vonjanak be a kezdeményezésbe.