Kezdőlap / Városháza / Elnyert pályázatok / KEHOP-1.2.1-18-2019-00256

KEHOP-1.2.1-18-2019-00256

Projekt azonosítószáma: KEHOP-1.2.1-18-2019-00256

Projekt címe: Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Pécsett

Kedvezményezett neve: PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt tényleges kezdése: 2020.07.01.

Projekt várható befejezése: 2022.12.31.

Támogatás összege (Ft): 19 988 100

Támogatás mértéke: 100%

Konzorciumi partner: Ökováros-Ökorégió Alapítvány

Infoblokk KEHOP

Projekt céljainak bemutatása:

A klímatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő szemléletformálás célterületeinek meghatározásánál figyelembe vettük az Energia- és Klímatudatossági Szemléletformálási Cselekvési Terv, valamint a KEHOP-1.2.1 Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint klímatudatosságot erősítő szemléletformálás című pályázati konstrukció céljait.

A klímatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő szemléletformálás célterületeinek meghatározásánál figyelembe vettük az Energia- és Klímatudatossági Szemléletformálási Cselekvési Terv, valamint a KEHOP-1.2.1 Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint klímatudatosságot erősítő szemléletformálás című pályázati konstrukció céljait.

A rövid távú cél a lakosság klímatudatosságának erősítése, az éghajlatváltozás jelentőségével, helyi hatásaival kapcsolatos információ átadása.

– A szemléletformálási projekt megvalósítása során a város honlapján létrehozott aloldalon, valamint a város Facebook oldalán rövid kérdőív kitöltésével mérjük fel a lakosság klímavédelemmel, éghajlatváltozással kapcsolatos ismereteit, illetve a felmerülő kérdéseket is feltehetik a kérdőív kitöltői. A kérdőív kiértékelése ad alapot az interaktív ismeretszerzés folyamatának.
– A célcsoportoknak tartandó előadás sorozat keretében a részt vevők megismerkedhetnek a település és környezete égjajlati sajátosságaival, az éghajlat megváltozásának veszélyeivel; különböző módszereket ismerhetnek meg a ökológiai lábnyomunk csökkentésére és környezetünk védelmére.
– Kiscsoportos workshopok, illetve a más rendezvényeken történő részvétel keretében lehetővé válik az odafigyelést vagy kisebb beruházást igénylő klímatudatos fejlesztések ismertetése, különös tekintettel a fűtési és energiatudatos lakáskorszerűsítési energiahatékonyságra.

Közép- és hosszú távú cél, hogy az klímatudatos gondolkodás és a kapcsolódó viselkedésminták és szokások a lakosság minél szélesebb körében elterjedjenek. Ezen cél elérése érdekében a szokások kialakítását már a legkisebbeknél, óvodás és kisiskolás korban el kell kezdeni. Emellett a település életében meghatározó szerepet játszó intézmények és cégek vezetőinek, tanárainak klímatudatossága is meghatározó az ismeretek továbbadása szempontjából.

Aktuális

2021.09.15. Az Önkormányzat a lakosság véleményét kéri a Települési Klímavédelmi Stratégia és Cselekvési Terv anyag anyagáról.

A KEHOP-1.2.1-18-2019-00256 pályázat keretében határidőre elkészült a Települési Klímavédelmi Stratégia és Cselekvési Terv, amelynek a társadalmasítási anyagát az Önkormányzat két szakbizottsága is társadalmi vitára bocsátásra alkalmasnak talált.

A stratégiában szereplő információk a lakosság számára is fontos ismeretanyagokat tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy egyénileg milyen apró lépéseket tudnak megtenni annak érdekében, hogy közösen csökkentsük a klímaváltozás negatív hatásait és növeljük az alkalmazkodóképességet a városban.

A társadalmasítási folyamat részeként a lakosságnak 2021. október 15-ig lesz lehetősége az anyagról véleményt formálnia és egyben javaslatot tenni.

 

A javaslatokat a emailcímre várjuk.