Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Projektek, programok
Kezdőlap / Gazdaság / Vállalkozás fejlesztés / Projektek, programok

Projektek, programok

Pécsi Városi Tőkealap

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2021. március végén jelentette be, hogy az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., a FOCUS-VENTURES Tőkealap-kezelő Zrt., Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. között létrejövő négyoldalú együttműködési megállapodás aláírásával, 3 milliárd forint jegyzett tőkével létrehozza a Pécsi Városi Tőkealapot. Az alapdokumentumok elfogadásáról 2021. június 4-én döntött a közgyűlés, így 2021. júniusban hivatalosan is létrejött a pécsi cégek fejlődését szolgáló Alap.

A Magyar Fejlesztési Bank csoportjához tartozó MFB Invest Zrt. 3 milliárd forintos befektetésével létrehozott Pécs Városi Tőkealap kedvező feltételekkel nyújt tőkefinanszírozást a pécsi és baranyai vállalkozásoknak.

A Pécsi Városi Tőkealapról bővebb információk az alábbi weboldalon érhetőek el:


K20 kirakat

A K20 kirakat a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és a pécsi önkormányzat által elindított közös kezdeményezése. A K20 kirakat egy olyan pályázati lehetőség, melynek keretein belül feltörekvő, innovatív pécsi vállalkozások kedvezményes bérleti feltételekkel kaphatnak helyet a belvárosban, a Király utca 20 szám alatt. A sikeres pályázó legfeljebb 4 hónapig bérelheti a 33 m2-es ingatlant a Vagyonhasznosítótól, kedvezményes, havi nettó 40 ezer forintos bérleti díjjal, valamint marketingkommunikációs támogatást is kap. A 4 hónapos tesztüzem alatt a vállalkozó felmérheti, mekkora a kereslet a szolgáltatására, és siker esetén a 4 hónap leteltével sem kell ajánlat nélkül távozni az K20 kirakatból: amennyiben a bérlő egy másik, Pécsi Vagyonhasznosító Zrt által kiadott ingatlanba költözik, az első évben a bérleti díjból lépcsőzetes kedvezményt kap.

A K20 kirakatról és a pályázati feltételekről bővebb információk a kezdeményezés weboldalán érhetőek el:


IT HUB Pécs

Az IT HUB Pécs 2020. októberében nyitotta meg kapuit a pécsi információtechnológia szereplői előtt. A létesítmény Pécs belvárosának egy központi helyén, a Hattyú udvarban, 280 m2 alapterületen jött létre, azzal a céllal, hogy összefogja a helyi It iparág szereplőit, és egy modern, központi helyszínt adjon a régióban megrendezésre kerülő iparági rendezvényeknek, workshopoknak. Az IT HUB ezen felül kedvező lehetőség azon kis IT startupoknak is, amelyek még nem rendelkeznek elegendő anyagi forrásokkal egy belvárosi iroda bérléséhez: az IT HUB ugyanis kedvező árazású csomagokkal kínál bérelhető munkaegységeket a feltörekvő startupok számára, melyek így egy gazdagon felszerelt, modern infrastruktúrával rendelkező környezetben tudnak elindulni. A HUB központi helyzetének pozitív hozománya, hogy egyfajta csomópontként is szolgál a helyi IT ipar számára, az itt kialakult közösségek közötti networkinget és együttműködést is erősíti.


Üzleti partner keresés, külpiacra való kilépés

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara tagja annak a 8 szervezetből álló magyar konzorciumnak, mely része a Enterprise Europe Network hálózatnak. Az Enterprise Europe Network az Európai Unióban működő kis- és középvállalkozások határokon túli, uniós piacra való kilépését hivatott elősegíteni. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara tagszervezetként megfelelő kapcsolatokkal és tapasztalatokkal rendelkezik a program által kínált előnyök és lehetőségek tekintetében, melyet minden helyi kis- és középvállalkozás igénybe vehet.

A programról részletes információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján érhetőek el: