Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem

Felfedezni való Pécs

A történelem és kultúra városa

 

A kétezer éves kultúrának, a mediterrán éghajlatnak és nem utolsó sorban a kiváló boroknak köszönhetően Pécs számos világhírű művésznek adott otthont az impresszionistáktól kezdve a Bauhaus és az op-art művelőjéig. Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrusa, Victor Vasarely hipnotizáló hatású Zebrái, Breuer Marcell Bauhaus széke, a Zsolnay család porcelánból készült mestermunkái mind a kultúra és inspiráció városának produktumai.

A kétezres évek óta a Város gazdaságában egyre inkább a tudás-, az egészségügyi és a kulturális ipar lépett előtérbe. Magyarország képviseletében, köszönhetően egyebek mellett a kiemelkedő kultúrtörténeti értékeknek, a Dómnak és 2000 óta a világörökség részét képező ókeresztény sírkamráknak, Pécs viselte 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. Ennek keretében kiemelt beruházások valósultak meg a városban, ezek közül a legkiemelkedőbbek a Kodály Központ, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, a Múzeumok utcája és a Zsolnay Kulturális Negyed.

A Zsolnay Kulturális Negyed Kelet-Közép-Európa legnagyobb kulturális épületegyüttese. A korábbi gyárterületen a Bóbita Bábszínház, a Janus Egyetemi Színház, állandó kiállítások a gyár dicső múltjáról és a közelmúlt kortárs képzőművészetéről, így a Gyugyi-gyűjtemény, a Rózsaszín Zsolnay, Család- és Gyártörténeti Múzeum, valamint a digitális Planetárium, interaktív tudományos játszóház, a Nagy Kiállítótér, két koncertterem, valamint egy könyvtár szórakoztatja a különböző korosztályt. Mindezeken túl éttermek, kávézók, ajándékboltok, játszóterek, sétányok teszik élhetőbbé, kellemesebbé a történelmi és kulturális kirándulást.

A Horvát Színház az ország egyedüli horvát nemzetiségű színháza. A Mecsek-oldalban elhelyezkedő Pécs ZOO 1960 óta a régió legjelentősebb zoológiai intézménye.

Dzsami

A fesztiválváros

 

Rendszeresen megrendezett fesztiváljainak középpontjában a fény, a könnyűzene, a komolyzene, a nemzetiségek, a kulturális örökség, a bábszínészet, a kórusének, a szőlő és bor vagy a térségre jellemző különleges gasztronómia szerepel.

Feny Fesztival