Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem

Zöld Város

Magyarország jövőjének fenntarthatósági és karbonsemlegességi törekvéseivel összhangban Pécs is elkötelezett a klímaváltozásra reagálni kívánó kezdeményezések és projektek mellett. Annak érdekében, hogy a fenntarthatóság ne csak egy mottó maradjon, hanem konkrétumokban a valóságban is tetten érhető legyen, az  Önkormányzat 2013-ban csatlakozott az Európai Bizottság támogatását élvező Polgármesterek Klíma és Energiaügyi Szövetségéhez. A társuló európai önkormányzatok nem pusztán azt vállalják, hogy teljesítik az Unió klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit, hanem azokat túlszárnyalva érdemi előrelépéseket tesznek a klímavédelem terén. A résztvevő városok egy Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv (Sustainable Energy and Climate Action Plan, röviden SECAP) elkészítésével csatlakoznak a Polgármesterek Szövetsége által megfogalmazott karboncsökkentési és egyéb környezetvédelmi célok teljesítéséhez. Pécs karbonsemlegességi és klímavédelmi intézkedések terén mutatott elköteleződése az akciótervvel párhuzamosan megjelenik az Integrált Településfejlesztési Stratégiájában is, összhangban a többi kapcsolódó stratégiával és a megyei és országos stratégiákkal. 

A 2013-2020 közötti időszakra szóló SECAP-vállalás eredményeképpen Pécs a 2011-es bázisévhez képest 2020-ra 29,4%-os energiafelhasználási részarányt ért el, valamint 27,5%-kal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 593.245 MWh-val kevesebb energia került felhasználásra, és 193.508 tonnával kevesebb szén-dioxid került kibocsátásra éves szinten. A Polgármesterek Szövetségének 2030-ig megfogalmazott céljait figyelembe véve Pécs legújabb SECAP akciótervében évi 100.000 tonna szén-dioxid-csökkentést irányzott elő erre az évtizedre. A 2011-es bázisévhez mérve így 2030-ra Pécs csaknem 40%-kal kevesebb üvegházhatású gázzal fogja terhelni a környezetet. A klímavédelmi intézkedések fő célterületei a szolgáltató, a lakossági és a közlekedési szektorok lesznek, amelyeken belül is a részletes fejlesztési területek a 2013-2020 közötti időszak tapasztalatai alapján lettek kijelölve.

A zöld és okos Pécs

Pécs jövője a fiatalok generációjának kezében van. Ha ők élhető városként tekintenek rá, akkor maradnak itt vagy jönnek vissza. Pécsnek ezért is élhető és fenntartható városnak kell maradnia. Az Önkormányzat zöld és okos elképzelései szerint a legújabb és megtérülő technológiai megoldásokat kell bevezetni az életminőség javítása érdekében, és a városi fejlesztéseknél is ezt a koncepciót kell alapul venni.

Zold Varos Miert Pecs

Az elmúlt évek sikeres Zöld Programjai között találjuk Magyarország legnagyobb elektromos busz flottáját, mely jelenleg tíz BYD autóbuszból áll, és folyamatban van további nyolc ilyen jármű üzembe helyezése. A 2030-ig terjedő időszakban ezen buszok töltő- állomásait napelemekkel szerelik fel.

 

Szintén büszkék vagyunk rá, hogy a Pécsi Tudományegyetem 2020-ban a világ „zöld egyetemeinek” élmezőnyében, az 59. helyen végzett 912 egyetem között, a magyar egyetemek ranglistáján pedig az 1. helyre pozicionálta magát. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett 2020-as Európai Hulladékcsökkentési Hét kapcsán az oktatási intézmények kategóriában, a Pécsi Tudományegyetem érdemelte ki a legkiemelkedőbb akciót megvalósító díjat.