Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Újra meghirdetjük a társasház-felújítást szolgáló TÁRS-programot

Újra meghirdetjük a társasház-felújítást szolgáló TÁRS-programot

Idén is folytatja a társasházi lakóközösségek kisebb felújításait támogató programját a pécsi önkormányzat. A TÁRS-program pályázati feltételeit a lakóközösségek visszajelzései alapján módosítottuk. A részletes pályázati kiírásról az április 16-i közgyűlés döntött.

Idén 200 millió forintos keretösszeggel hirdetjük meg a társasházak lakóközösségeinek karbantartási és kisebb felújítási munkálatait segítő TÁRS-programunkat. A pályázati feltételekről, ahogy tavaly, úgy idén is előzetesen egyeztettünk a lakóközösségek közös képviselőivel, ebben a munkában Lippóy András, a LAKTÁSZ baranyai elnöke is segítségünkre volt. A lakóközösségek visszajelzései alapján módosításokat vezettünk be a pályázatban. Célunk, hogy idén is minél több, társasházban élő pécsi család számára nyújtsunk kézzelfogható segítséget abban, hogy lakókörnyezetüket fejleszteni tudják – foglalta össze Nyőgéri Lajos, Pécs szociális területért felelős alpolgármestere.

A legfontosabb változások

A panelépületek mellett idén is pályázhatnak hagyományos technológiával épült társasházak, de fontos változás, hogy csak azon 2006. január 1. előtt épült, minimum háromszintes épületek igényelhetnek támogatást, amelyekben legalább 8 lakás van. Lényegi változás, hogy idén a támogatás legfeljebb 50%-át nyertes pályázat esetén a támogatási szerződés megkötését követően előlegként is igényelhetik a lakóközösségek. Újdonság az is, hogy az elvégezni tervezett munkálatokra már a pályázat beadása előtt le kell bonyolítani a kivitelezői pályáztatást, amelynek keretében legalább három ajánlatot kell felmutatni. Emellett jelentős változás, hogy bővült a támogatható építési tevékenységek köre: a magastetővel rendelkező társasházak immár a tető felújítására is igényelhetik a támogatást.

Fókuszban az energetikai felújítás és a karbantartás

A TÁRS-program továbbra is két célt szolgál: a társasházak energiahatékonyságot növelő beruházásaihoz, illetve a lakóközösségek – egyéb forrás hiányában eddig elhalasztott – állagmegóvási, felújítási munkálataihoz biztosít forrást.

Az energiamegtakarítást eredményező felújítások keretében egyebek között a lépcsőházi világítás, vagy a lift korszerűsítésére, lépcsőházi nyílászárók cseréjére vagy megújuló energiarendszerek kiépítésére lehet pályázni. A karbantartási keretösszegből kisebb javításokra, így sok más közt például a lépcsőház festésére, épületgépészeti javításokra, vagy a homlokzat felújítására is lehet forrást szerezni.

A TÁRS-programban az energiamegtakarítást célzó felújítási és az állagmegóvási költségek legfeljebb 50%-át és lakásonként maximum 100 ezer forintot ad az önkormányzat, a beruházás másik felének költségeit a társasházaknak kell fedezniük.

Segítség több ezer pécsi családnak

Az első alkalommal tavaly meghirdetett TÁRS-program sikerét jelzi, hogy az eredetileg rendelkezésre álló 150 milliós keretösszeg több mint kétszeresére érkezett be pályázat. A közgyűlés végül úgy döntött, hogy valamennyi érvényes pályázat megkapja az igényelt támogatást, amire így összesen 355 millió forintot fordított az önkormányzat. Ezzel 215 lakóközösség (több mint 6800 pécsi család) jutott támogatáshoz 2023-ban.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata