Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / A pécsiek álmodták meg, és most birtokba is vehetik

A pécsiek álmodták meg, és most birtokba is vehetik

Kedd délelőtt szimbolikusan átadták a városnak az elkészült Misina Tetőpontot. A kívül-belül megszépült egykori Misina Étterem helyén egy többfunkciós komplexum jött létre, amely február 17-én, szombaton hivatalosan is megnyitja kapuit a pécsiek előtt a Misina Családi Nappal.

A Misina Tetőpont ünnepélyes átadóján Péterffy Attila, Pécs polgármestere azzal kezdte beszédét, hogy a tv-torony és környéke egy ikonikus helyszín a város számára. Nem véletlen, hogy Pécsre érkező vendégek, vagy az ide épp visszatérő városlakók ezt látják meg először a Mecsek lábához közeledve.

– Még az előző városvezetés idején sikerült forrást szerezni erre a projektre, és az akkori tervek szerint a tv-torony kivilágítása mellett, a régi étterem tetején egy jégpálya lett volna – tekintett vissza az időben Péterffy. – Ez a terv sok szempontból is megvalósíthatatlan volt, így 2019-ben nekünk gyakorlatilag fel kellett élesztenünk a projektet.

Péterffy Attila

Mint ismert, az új városvezetés előbb egy ötletbörze keretében kérte a pécsieket, hogy mondják el, hogyan képzelik el a Misina jövőjét, majd a beérkező sok száz javaslatból választottak ki hármat a szakemberek, amiről aztán újra az itt élő polgárok szavazhattak. Közel húszezren voksoltak, és két koncepció is rendkívül népszerű volt. Ezért is született az a döntés, hogy a „Családi Misina” és az „Aktív Misina” koncepciókat összevonva tervezik meg az új komplexumot, ezért lett az most átadott terület neve Misina Tetőpont Családi- és Mozgástér.

A régi Misina Étterem romos épületének felmérése után indulhatott a munka, aminek a végeredményét már az elmúlt hetekben is szemügyre vehették a fellátogató pécsiek, hiszen a kivitelező már decemberben, határidőre elkészült a felújítással. Amit most láthatunk, az egy modern, az aktív és passzív kikapcsolódást kedvelők számára egyaránt alternatívát kínáló létesítmény.

A lombkoronastég különleges látványt garantál

A négyszintes épület tetején egy skybar várja majd a vendégeket – a jóleső frissítők mellett fantasztikus kilátással. Egy szinttel lejjebb egy jókora rendezvénytermet alakítottak ki, ami három oldalról is „üvegfalakat” kapott, így nem csak még tágasabbnak tűnik, de semmi sem állja útját a természetes fénynek. Az ezt körbe ölelő terasz egy része fedett, ami nyáron a hőségtől, esős időben pedig a megázástól óvhat, de igazán különleges látványt nyújt a projekt során kialakított lombkoronastég, amely mélyen benyúlik az épület melletti fák közé.

A földszinten egy büfé fog működni, nem kicsi külső terasszal – az üzemeltető kiválasztása már folyamatban van –, mellette pedig kis közösségi helyiség, túrabolt és biciklis szervizpont várja a mozgás szerelmeseit.

Jedlicska Zsófia

Az alagsort sem szabad kihagyni, hiszen a túrázók számára itt lesz lehetőség átöltözni, akár zuhanyozni egyet, sőt, a zárható öltözőszekrényeknek köszönhetően az értékeiket is biztos helyre tudják tenni, amíg mozognak. Az épület ezen része akkor is elérhető lesz, ha minden más zárva van, ehhez egy mágneskártyát kell majd kiváltani, amit a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. pénztáraiban lehet megtenni.

Rá sem lehet már ismerni az egykori Misina Étterem épületére

– A Misina Tetőpont egy olyan helyszíne a városnak, ami a pécsiség igazi szimbóluma – jelentette ki Péterffy Attila. – Hiszen a pécsiek találták ki, mi legyen itt, ők döntöttek róla, hogyan valósítsuk meg, és ami a legfontosabb, most ők azok, akik birtokba vehetik. Biztos vagyok benne, hogy imádni fogják az emberek ezt a helyet, hiszen az is jól érezheti magát, aki csak egy kávéra szeretne feljönni ebbe a csodás környezetbe, de a kisgyerekes családok is el tudják tölteni itt az időt, köszönhetően az épület mellett kialakított hatalmas játszótérnek.

A Pécsi Létesítményüzemeltető Kft. ügyvezetője, Jedlicska Zsófia arról beszélt az átadón, szeretné, hogy igazi közösségi térré váljon a Misina Tetőpont Családi- és Mozgástér.

Gyergyák János, az épület egyik tervezője

– Kicsik és nagyok, sportosak és pihenni vágyók is jól fogják magukat itt érezni – emelte ki Jedlicska, aki a hivatalos köszöntők után át is vette az épület jelképes kulcsát Péterffy Attilától.

Az eseményen az épület egyik tervezője, Gyergyák János is köszöntötte az egybegyűlteket, és miután röviden összegezte a tv-torony és a Misina történetét azt is elárulta, hogy a tervezés, majd az építkezés során nem egyszer találták szembe magukat nehéz kihívásokkal, azonban boldog, hogy végül elkészültek ezzel a többfunkciós komplexummal.

A Misina Tetőpont nemsokára a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit, hiszen február 17-én, most szombaton érkezik a Misina Családi Nap, amelynek jelmondata a következő: „Együtt építettük, együtt vesszük birtokba!”

A családi napon rengeteg programmal várják a szervezők a pécsieket. Lesz kispályás foci és tollaslabda, teljesítmény verseny a Doboz mozgásközpont szervezésében, lehetőség lesz túra és futócipőket próbálni, de a kicsiknek zeneműhellyel, játékkal és kézműves foglalkozással is kedveskednek a szervezők.

A Misina Családi Nap Facebook-eseményén minden részletet megtalálhatnak az érdeklődők.

Írta: Szakács Miklós

Fotók: Müller Andrea

Forrás: A pécsiek álmodták meg, és most birtokba is vehetik | pecsma.hu