Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Befejeződött a Hét Színvirág Bölcsőde felújítása

Befejeződött a Hét Színvirág Bölcsőde felújítása

Lezárult a TOP-6.2.1-19-PC1-2020-00002 azonosító számú, „Hétszínvirág Bölcsőde felújítása” tárgyú projekt kivitelezése. A gyermekgondozás és -nevelés minőségi alapokon nyugvó biztosítása kiemelkedő fontosságú a város fejlődése és jövője szempontjából. A Hétszínvirág Bölcsőde fejlesztésével az volt a célja a városvezetésnek, hogy egy olyan pozitív és támogató környezetet teremtsen a keleti városrészben élők számára, ahol a bölcsődés korú gyermekek fejlődése biztosított, és ahol a szülők is biztonságban tudhatják őket.

A Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a TOP-6.2.1-19 jelű, Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése tárgyú felhívást tett közzé. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2020. november 13-án TOP-6.2.1-19-PC1-2020-00002 azonosító számon regisztrált támogatási kérelmet nyújtott be. A projekt a közreműködő szervezet 2021. január 6-án kelt támogatói döntése alapján 500 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból a Széchenyi 2020 program keretében. A pályázat Támogatási Szerződését 2021. március 18-án írták alá, amely ezt követően hatályba is lépett.

A fejlesztés helyszíne a 7629 Pécs, Pákolitz István utca 32. sz. alatti bölcsődei intézmény, amely a Pécs, belterület 36284 helyrajzi számú ingatlanon található épület, valamint ennek udvara. Az intézmény korábban 4 csoportszobás és 40 férőhely kapacitású volt.

A bölcsőde megújításának tervezése és megépítése során a városvezetés fókuszában az állt, hogy az intézmény felújítása és bővítése a helyi férőhelyigényeknek és a modern kor elvárásainak megfelelően valósuljon meg. Az intézmény a felújításnak köszönhetően egy 12 fős csoportszobával bővült és a korábbi 4 csoportszoba férőhely kapacitását is egyenként 12 fősre növelték. Az európai uniós beruházásnak köszönhetően így 5×12, azaz plusz 20 férőhellyel, 60 főre bővült a bölcsődei férőhelyek száma.

Az intézményhez újonnan hozzáépített épületrész kialakításához szükséges telekrendezést az Önkormányzat vállalta. A bölcsőde épületének és telkének bővítése a szomszédos, önkormányzati tulajdonú ingatlan rendezésével, egy részének leválasztásával történt meg.

A bővítés mellett a fejlesztés részeként az épületet teljeskörűen felújították. Az ingatlan most már kívül-belül megfelel a XXI. század igényeinek, a hatályos jogszabályoknak és a balesetvédelemi előírásoknak. Ugyancsak megtörtént a játszóudvar és a bölcsőde bútorzatának teljes megújítása is. A felújításnál olyan korszerű eszközöket és technológiákat alkalmaztak, amelyek hozzájárulnak a gyermekek optimális fejlődéséhez és biztonságos környezetéhez is, valamint a fenntarthatósági elvárásoknak is megfelelnek.

Az épület és a környezet akadálymentesítése alapkövetelmény, ez minden gyermek számára egyenlő esélyeket teremt a fejlődésben. A meglévő tereket racionalizálták és megújult az intézmény konyhája is.

Az európai uniós beruházásnak köszönhetően a projekt keretében:

  • megtörtént az épület energetikai modernizálása: megújult az épület gépészeti, erős- és gyengeáramú rendszere, utólagos külső hőszigetelés, nyílászáró csere, valamint tetőcsere valósult meg, az épületre egy 10 kW teljesítményű napelemes rendszert telepítettek, valamint hőszivattyú beépítésével biztosítják a melegvizet és a fűtést;
  • új játékelemekkel bővítették és fejlesztették a játszóudvart, teljességgel megújultak a napi ellátáshoz szükséges berendezési tárgyak és bútorok;
  • a gyermekek sokoldalú foglalkoztatását a jövőben számos új, a kül- és beltéren is használható játék szolgálja majd;
  • korszerű kerékpártámaszokat, valamint kerékpárok és babakocsik elhelyezésére alkalmas tárolókat alakítottak ki;
  • 1 db akadálymentes parkolóhely létesült;
  • beléptető-, kamera- és riasztórendszert építettek ki.

Pécs város vezetése bízik benne, hogy a korszerű bölcsőde hozzájárul majd a városrészben élő családok életminőségének javításához és a város szociális-gazdasági fejlődéséhez.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata