Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Kezdőlap / Hírek / Egyéb hírek / Város a Házban – Pécs

Város a Házban – Pécs

Lovasi András, Parti Nagy Lajos, Kocsis Gergely és a Zsolnay Fényfesztivál is képviseli Pécset a Magyar Zene Háza Város a Házban sorozatában


A Magyar Zene Háza két éve futó nagysikerű programsorozata a Város a Házban, mely gazdag zenei és kulturális élettel rendelkező vidéki városok számára nyit lehetőséget arra, hogy egy sokszínű programkavalkádban bemutassák változatos zenei életüket, kiemelkedő együtteseiket, művészeti fesztiváljaikat, feltörekvő tehetségeiket. Debrecen, Veszprém és Székesfehérvár után ezúttal Pécs város zenei életét ismerheti meg a Zene Háza közönsége.

A Város a Házban sorozat megtestesíti a Ház missziós vállalását, a pécsi programkínálatban egyszerre jelenik meg a műfaji sokszínűség, az ismeretterjesztés, de a jövő tehetségeinek is lehetőséget ad a bemutatkozásra. Az április 26-28. között zajló programsorozatban a legszélesebb műfaji palettán mozgó műsorok valósulnak meg a klasszikus zenétől a kísérleti elektronikáig, a hangdóm vetítéstől a szépirodalmi koncertbeszélgetésig. „A Város a Házban sorozat rendkívül fontos számunkra, hiszen a Zene Háza nemcsak Budapesté, hanem mindenkié, ezzel a sorozattal pedig figyelmünket a nem budapesti kulturális, főként zenei világra fordíthatjuk” – mondta el Batta András ügyvezető igazgató.”

Kép forrása: Magyar Zene Háza


A Város a Házban első napja az ország egyik leglátványosabb rendezvényeként számontartott Zsolnay Fényfesztivál világát idézi meg: a Zene Háza Hangdómjában egy csokorra való audiovizuális program lesz látható a hétvége során. Szombat délelőtt (április 27.) a Bóbita Bábszínház gondoskodik a családi programról, majd Elektronikai bütykölde című egyetemi kurzus veszi kezdetét, ahol egyszerű áramköri elemekből készíthetnek az érdeklődők mindenféle elektronikai kütyüket, ezt követően pedig elektronikus zenei improvizációt hallgathat a közönség. A napot Lovasi András koncertje koronázza, melyben az „egyszálgitáros” estekről ismert minimál hangszerelés most kiegészül egy kórussal és Tövisházi Ambrus játékával.

Kép forrása: Magyar Zene Háza


„Már a Zene Háza megnyitását megelőzően elhatároztuk, hogy szorosan együttműködünk a kulturális életet meghatározó vidéki nagyvárosokkal. Az elmúlt két évben a gyakorlati tapasztalatok alapján formálódott a Város a Házban programsorozat, a negyedik szériához közeledve már kimondhatjuk, hogy ezek a különleges város-látogatások új inspirációkkal gazdagítják a Zene Háza további lehetőségeit. Izgalmas élmény követni, hogy mit kezdenek híres, befutott és pályakezdő, fiatal művészek a Ház adottságaival, és hogyan szólítják meg közönségünket.” – mondta Horn Márton, intézményigazgató.


„Pécs számára megtisztelő a bemutatkozási lehetőség a Magyar Zene Házában, hogy ezáltal bepillantást nyújthasson gazdag kulturális örökségébe és zenei életének műfaji sokszínűségébe. A pécsi programok változatossága és minősége is azt bizonyítja, hogy a város komolyan veszi a kulturális és zenei életét nem csak a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ és a Pécsi Tudományegyetem falain belül, hanem az alternatív zenei közegben is. A Hangdóm programja pedig elrepíti az érdeklődőket az ország egyetlen Zsolnay Fényfesztiváljára.” – mondta Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

Kép forrása: Magyar Zene Háza


A hétvége második napja (április 28.) összművészeti programokkal telik, ahol Pécs rendkívül gazdag zenei és szépirodalmi örökségének bemutatása lesz fókuszban. A zeneművek megszólaltatásában közreműködik a Pannon Filharmonikusok szólamvezetőiből alakult Eozin Vonósnégyes, valamint két pécsi születésű, Junior Prima-díjas fiatal tehetség, Megyimórecz Ildikó szoprán és Balogh Ádám zongoraművész. A zeneművek mellett az egyik legjelentősebb kortárs költő, egykori pécsi diák, Parti Nagy Lajos olvas fel verseiből, Weöres Sándor, Csorba Győző és Bertók László műveit pedig Kocsis Gergely színművész előadásában hallhatjuk.

Részletes program: Város a Házban – Pécs (zenehaza.hu)

Képek forrása: A Magyar Zene Háza, ahol a zene mindenkié! (zenehaza.hu)